Od wielu miesięcy jest to najczęściej przygotowywany "fast food" w naszym domu. Każdy członek rodziny jest w stanie w ciągu 10 minut przygotować hummus, który podajemy z grillowaną tortillą lub rukolą, polany dodatkową złocistą oliwą - pyyycha!
Wszystkie składniki dodane podczas jego przygotowania są ważne, najistotniejsza jest chyba jednak bardzo aromatyczna przyprawa kmin rzymski, zwana kuminem.
Składniki:
- puszka ciecierzycy
- 2 łyżki sezamu
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka kminu
- sól, pieprz, szczypta papryki wędzonej
- 1 łyżeczki soku z cytryny
- ząbek czosnku
Sposób przygotowywania:
- odcedzamy na sicie ciecierzycę, odciek zostawiamy
- w pojemniku blendera miksujemy sezam, sok z cytryny, kumin, 2-3 łyżki wody z cieciorki, oliwę, czosnek.
- dodajemy cieciorkę, przyprawiamy, blendujemy na jednolitą masę
- można polać oliwą i posypać natką pietruszki, pieprzem i papryką wędzoną.
Uwielbiam humus! Zwłaszcza z ciepłą grzanką :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam :)
Kocham hummus. Robię go według przepisu, którego nauczył mnie pewien Syryjczyk. Mniam!!!!
OdpowiedzUsuńMario, napisz swój przepis, chętnie go wypróbuję
OdpowiedzUsuń