Ciasteczka " Uszy Hamana "

"Uszy Hamana", to obowiązkowe ciasteczka, które muszą być podane na świątecznym posiłku z okazji Purimu, karnawałowego święta żydowskiego. Ciasteczka mają kształt trójkątów i na ogół wypełnione są nadzieniem z maku lub konfiturą. Hamantaszen mogą być też z ciasta francuskiego lub drożdżowego, nadzienie często jest  bakaliowe, nie brakuje rodzynek, fig, daktyli i orzechów. Bardzo prosto przygotowuje się je - na rozwałkowanym cieście wycina się szklanką kółka. Każde kółko zgina się w trzech miejscach tworząc kształt trójkąta, nadzienia dodajemy tyle, ile uformowane ciasto w kształcie trójkąta zmieści nadzienia. Ciastka były przygotowywane na warsztatach kulinarnych w  JCC Kraków.



Składniki:

  • 100 gram masła
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • można do ciasta dodać wanilię
  • nadzienie makowe lub konfitura owocowa


Sposób przygotowania:
  • masło, mąkę, cukier, i jajka łączymy ugniatając kruche ciasto, w miarę potrzeby możemy podsypać ciasto mąką
  • gotowe ciasto zawinięte w folii zostawiamy na godzinne chłodzenie w lodówce
  • następnie ciasto rozwałkowujemy na duży placek o grubości 3-4 mm
  • szeroką szklanka wycinamy kółeczka
  • każde kółeczko zginamy w trzech miejscach, napełniamy wnętrze ciastka nadzieniem makowym lub konfiturą, ciastko powinno mieć kształt trójkąta
  • ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut do uzyskania złoto brązowego koloru.



2 komentarze:

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny