"Uszy Hamana", to obowiązkowe ciasteczka, które muszą być podane na świątecznym posiłku z okazji Purimu, karnawałowego święta żydowskiego. Ciasteczka mają kształt trójkątów i na ogół wypełnione są nadzieniem z maku lub konfiturą. Hamantaszen mogą być też z ciasta francuskiego lub drożdżowego, nadzienie często jest bakaliowe, nie brakuje rodzynek, fig, daktyli i orzechów. Bardzo prosto przygotowuje się je - na rozwałkowanym cieście wycina się szklanką kółka. Każde kółko zgina się w trzech miejscach tworząc kształt trójkąta, nadzienia dodajemy tyle, ile uformowane ciasto w kształcie trójkąta zmieści nadzienia. Ciastka były przygotowywane na warsztatach kulinarnych w JCC Kraków.
Składniki:
- 100 gram masła
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- można do ciasta dodać wanilię
- nadzienie makowe lub konfitura owocowa
Sposób przygotowania:
- masło, mąkę, cukier, i jajka łączymy ugniatając kruche ciasto, w miarę potrzeby możemy podsypać ciasto mąką
- gotowe ciasto zawinięte w folii zostawiamy na godzinne chłodzenie w lodówce
- następnie ciasto rozwałkowujemy na duży placek o grubości 3-4 mm
- szeroką szklanka wycinamy kółeczka
- każde kółeczko zginamy w trzech miejscach, napełniamy wnętrze ciastka nadzieniem makowym lub konfiturą, ciastko powinno mieć kształt trójkąta
- ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut do uzyskania złoto brązowego koloru.
Ach Gosiu, poproszę o te z makiem:-))
OdpowiedzUsuńsuper, muszę wypróbować
OdpowiedzUsuń