Tarta z grzybami, kaszą i kapustą

Idą Święta Bożego Narodzenia - czas zakupów i oczywiście gotowania, pieczenia, ubierania choinki i radości wspólnego bycia razem. Danie dla tych co lubią kruche ciasto w wersji  wigilijnej / wegetariańskiej :)


Składniki do ciasta kruchego ( dla 4 osób):
  • 250 g mąki,
  • 100 g margaryny lub masła,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 1-1,5 łyżki śmietany
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem.

Składniki nadzienia:

  • połowa kapusty włoskiej,
  • 1,5 cebuli
  • 2-3 dkg grzybów suszonych
  • oliwa
  • sól, pieprz, przyprawa do dań z kapusty z Kamisa
  • 30 dkg pieczarek
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • zielona pietruszka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka mąki
Przygotowanie nadzienia:
  • Kroimy kapustę na drobne kawałki i gotujemy w wodzie przez 10-15 minut, odcedzamy
  • Suszone grzyby - gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, odcedzamy, wywar wykorzystamy do sosu
  • Pieczarki myjemy, kroimy na ćwiartki, smażymy na rozgrzanej oliwie, przyprawiamy solą i pieprzem  (kilka pieczarek odkładamy do przygotowania sosu)
  • Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • Na jednej patelni przesmażamy na oliwie cebulkę ( 1/4 cebulki odkładamy do przygotowania sosu)
  • Miksujemy na średnie cząstki grzyby, cebulę i pieczarki
  • Do dużego garnka dodajemy zsiekane grzyby, cebulę i pieczarki, kaszę, posiekaną kapustę włoską zieloną pietruszkę, przyprawy
  • Jajka ubijamy na pianę, którą dodajemy do masy grzybowej
  • Przyprawiamy do smaku,
Przygotowanie sosu grzybowego:
  • do usmażonej powyżej 1/4 ilości cebuli i pieczarek dodajemy 2/3 wywaru grzybowego
  • do 1/3 wywaru dodajemy 1 łyżkę śmietany i mąki, mieszamy, dodajemy do reszty wywaru przez drobne sitko, aby nie było grudek mąki
  • mieszamy razem, zagotowujemy, dodajemy trochę zielonej pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.


Przygotowanie tarty:
  • Ciasto rozwałkowujemy (odrywamy małą kulkę ciasta do dekoracji), układamy w formie, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 10 minut. 
  • Wyjmujemy formę z podpieczonym ciastem i napełniamy szybko masą z kaszy i grzybów i z powrotem wkładamy do piekarnika na około 40 minut, pieczemy w temperaturze 200 stopni.
  • 15 minut przed końcem pieczenia dekorujemy wyciętymi kawałkami ciasta kruchego
  • Tarta jest idealna do podania po upływie 5-10 minut od wyjęcia z piekarnika ( masa stężeje). 
  • Polewamy sosem grzybowym z pieczarkami.
Smacznego:)




1 komentarz:

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny