Babka cytrynowo - jogurtowa

Jowita w kuchni:

Ciasto, którego nie upiekłam, ciasto jest upieczone przez moją córkę. Pierwszy wypiek w Jej życiu, więc trzymałam za nią kciuki, aby babka pięknie wyrosła i nie opadła. 
Zbliża się Wielkanoc, bardzo szybko, szybciej niż nam sie wydaje, w pracy jak zawsze "wielki młyn", pogoń za wynikami, więc tym bardziej czekam na moment wyciszenia i relaksu. Jak skutecznie wypocząć?- aby w poniedziałek rano powiedzieć sobie, że nie tylko przyjemnie spędziłam czas, ale też odpoczęłam? Coraz więcej słońca za oknem, na plantach krakowskich pierwsi rolkarze pojawili się, zimowe palta stopniowo zmieniają się na wiosenne prochowce i kurteczki, buty zimowe zmieniają się na conversy i eleganckie szpilki. Idzie wiosna, mamy weekend :)

W naszym domu pojawiła sie książka Pierre Herme "DESERY od najprostszych po wykwintne", wygląda bardzo smacznie:), mam nadzieję, że dzisiejszy debiut Jowity i nabyta książka spowodują, że  wiele zmieni się w naszej kuchni...

Jowita inspirowała sie przepisem ze strony  www.mojewypieki.com, który zmodyfikowała, ponieważ zależało nam na prostych smakach, uznałyśmy, że smak wanilii i cytryny nam wystarczy, zrezygnowałyśmy z pozostałych dodatków w postaci kokosu  i migdałów. Przepis pierowtnie pochodzi z 'The Australian Women's Weekly'.

  
Składniki:
  •         250 g miękkiego masła
  •         skórka otarta z 2 cytryn
  •         200 g drobnego cukru pudru
  •         3 jajka
  •         2 łyżki soku z cytryny
  •         375 g mąki pszennej
  •          2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •          pół łyżeczki sody oczyszczonej
  •          200 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy cukier i dalej miksujemy
  • wbijamy po  jajku, cały czas miksując masę, aby nie zważyła się 
  • dodajemy sok z cytryny, mąkę, proszek, sodę, jogurt – mieszamy mikserem na małych obrotach
  • formę do babki smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą –     usuwamy nadmiar kaszy lub bułki z foremki
  • masę przekładamy do foremki (może zostać nam trochę ciasta, które możemy wykorzystać na zrobienie babeczek cytrynowych)
  • pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160  stopni na 10 minut, aby po tym czasie temperaturę podwyższyć do 180 stopni, sprawdzamy patyczkiem, czy babka jest już upieczona
  • po przestudzeniu ciasto wyjmujemy z foremki

Możemy nałożyć lukier, który jest prosty w przygotowaniu:

  •         5 łyżek czubatych cukru pudru
  •         1 łyżka wrzątku
  •         2 łyżki soku z cytryny

·   Szybko mieszamy na gładką masę wszystkie składniki lukru, jeśli lukier jest zbyt rzadki możemy dodać trochę więcej cukru pudru. Pędzelkiem nakładamy lukier na babkę.

Smacznego :)














9 komentarzy:

  1. Piękna! Wyrośnięta idealnie. Brawa dla młodej!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratki dla Jowitki, wspaniała babka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łucjo, Roz Aird, Magdo, Patysko- dziekuję za miłe słowa.
    Młoda ma chęci wielkie, ale ma problem, bo starzy chcą się odchudzać:(

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że obie nasz córki wzięły się za pieczenie:-) A babka perfekcyjna, gratulacje dla młodej:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne są takie babeczki. Niby taka prosta sprawa, a taka smaczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Biore tę babkę i jutro zrobię.Dam znać jak się uda. Dzieki.

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny