Babka z makiem - Piegusek / Cake with poppy seeds


Upiekłam ciasto z makiem, ponieważ było to ciasto, które wielokrotnie robiłam  będąc nastolatką i od bardzo wielu lat nie jadłam go. Ciasto  było pieczone przeze mnie w archaicznym urządzeniu tj. prodiżu - w tamtych latach, było to urządzenie, w którym również piekło się w nim nie tylko ciasta, ale i mięso i inne potrawy (zapiekanki, ryż z jabłkami…).
Ja upiekłam to ciasto, jako babę, ale kształt może mieć dowolny, można upiec w okrągłej tortownicy, jak i w tzw. keksówce.



Składniki:
  • mąka - 1 szklanka
  • mak  - 1 szklanka
  • cukier  - 1 szklanka
  • margaryna - 20 dkg
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • jajka - 5
  • olejek migdałowy lub waniliowy
  • cukier waniliowy


Sposób wykonania:
  • białka osobno ubijamy z 3 łyżkami cukru na sztywną pianę
  • margarynę rozpuszczamy i studzimy
  • żółtka z resztą cukru i cukrem waniliowym  miksujemy na puszystą pianę, do rozpuszczenia cukru
  • dodajemy do żółtek  mak, margarynę rozpuszczoną, proszek do pieczenia, mąkę, olejek - mieszamy
  • do gęstej zmieszanej masy dodajemy  pianę z białek i delikatnie, a jednocześnie dokładnie mieszamy łyżką
  • masę przenosimy do formy, w której będziemy piec
  • pieczemy w temperaturze 175 stopni, przez 45-50 minut

Smacznego:)















7 komentarzy:

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny