Zapiekanka meksykańska / Mexican casserole


Potrawa ta wielokrotnie była przygotowywana w naszej kuchni, składniki są proste i łatwo dostępne, przygotowanie również nie jest trudne, chociaż nie jest to ekspresowa kuchnia - wymaga czasu. Jest bardzo smaczna, wg mojej oceny głównie za sprawą przypieczonych ziemniaków i zielonej pietruszki, której daję zawsze mnóstwo. Idealna jest na biesiadowanie ze znajomymi, ponieważ można przygotować ją kilka godzin wcześniej, a podpiec w piekarniku przed samym podaniem. Można podawać w formie trójkątnych kawałków placka, dodanie sałatki do niej nie jest konieczne, ale to kwestia uznania i smaku. Zapiekanka może kojarzyć się z omletem, ale smak jajek jest w niej  prawie nie wyczuwalny, ponieważ pozostałych składników jest tak dużo, że jajka ledwo wiążą je w całość.


Składniki:
  •  5 średnio dużych ugotowanych ziemniaków
  • 500 gram mięsa mielonego wołowego
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1/3 małej papryczki chilli lub szczypta chilli w proszku
  • spory pęczek zielonej pietruszki
  • puszka fasoli czerwonej
  • połowa puszki kukurydzy konserwowej
  • gotowa mieszanka ziół do potraw meksykańskich
  • 3-4 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
  • kroimy ugotowane ziemniaki na średnią kostkę, przesmażamy na oleju i przenosimy do dużego garnka
  • mięso mielone przesmażamy na oleju, doprawiamy przyprawą meksykańską do smaku i przenosimy do dużego garnka
  •  pokrojoną paprykę, papryczkę chilli i cebulę przesmażamy na oleju, pod koniec smażenia wrzucamy pokrojony czosnek i chwilę razem smażymy, następnie wszystko przenosimy do dużego garnka
  • pokrojony pęczek zielonej pietruszki, odcedzoną fasolę i kukurydzę przenosimy do dużego garnka
  • ubijamy pianę z jajek i śmietany, dodajemy sól i pieprz - ubitą pianę wlewamy do garnka, do reszty składników i wszystko razem delikatnie mieszamy
dalej mamy dwa do wyboru dalsze  rozwiązania:

1.     wszystko mieszamy i przenosimy do żeliwnej patelni, przykrywamy pokrywką i na małym ogniu podgrzewamy, aż masa jajeczna zetnie się i składniki zapiekanki połączą się. Następnie za pomocą pokrywki przenosimy zapiekankę na blachę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30-40 minut, aż zapiekanka przypiecze się
2.     okrągłą formę np. tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy wszystkie składniki, pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30-40 minut, aż zapiekanka przypiecze się. Dzięki użyciu papieru łatwo będzie nam ją wyjąć bez ryzyka uszkodzenia zapiekanki.

Można zapiekankę podawać z sosem: 
  • szklanka gęstego jogurtu, 
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • sól, pieprz
Wszystkie składniki miksujemy, sos jest gotowy do podania.
Zapiekankę kroimy,  jak kawałki okrągłego placka.

Smacznego :)












9 komentarzy:

  1. To taka bogata wersja dania, co to zapomniałam jak się nazywa :) Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. składniki można dawać wg uznania, dla mnie kluczowe, to ziemniaki, pietruszka i fasola:) dla innych mięso

      Usuń
  2. muszę przyznać, że wygląda bardzo apetycznie. Szkoda, że dzisiaj nie mam czasu na zabawę w kuchni :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też w tygodniu mam niewiele czasu na zabawę w kuchni... pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Zapiekanka pierwsza klasa, wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny