Zupa tajska / Thai soup


Niedawno wygrałam w konkursie Walentynkowym kupon podarunkowy do wybranej przez siebie restauracji, aby z  bliską mi osobą miło spędzić czas, przy wybranych przez siebie daniach. Zastanawiałam się długo nad jedną z prestiżowych restauracji w Krakowie, budżet miałam spory. Znajoma, do której mam zaufanie w kwestii kulinarnej doradziła mi restaurację Farina w Krakowie, restaurację słynącą z ryb i owoców morza, oraz robionych własnoręcznie pysznych makaronów. Wrócę tam na pewno. Mojemu mężowi w szczególności przypadła do smaku zupa tajska, którą postanowiłam odtworzyć, może nie wiernie, bo jestem amatorem w tej materii, ale poznawczo. Kupiłam składniki do zupy w Galerii Krakowskiej, tam w sklepie ze zdrową i egzotyczną żywnością życzliwie doradzono mi jakie składniki mam kupić i poznałam ogólne zasady przygotowania zupy.

Składniki dla 3 osób (poniższe zdjęcia ze skladnikami na pewno będą pomocne):
  • 1 marchewka
  • połowa cukinii
  • 300 gram makaronu ryżowego
  • sos rybny - ok. 3 łyżeczki
  • 12 krewetek ( po 4 na talerzyk)
  • limonka - połowa
  • mleko kokosowe - puszka
  • grzyby straw - 5 sztuk  - niekoniecznie
  • pędy bambusa - 1/3 szklanki
  • pasta Tom Yum Paste - pasta curry krewetkowa- połowa opakowania
  • zestaw przypraw tajskich do zakupu w galerii smaków - jedno opakowanie starcza na dwie zupy : trawa cytrynowa, chilli, imbir, liście cytrynowe, galangal, tamaryn.

Sposób przygotowania:

  • zestaw przypraw tajskich zalewamy litrem wody i przez 20 minut na małym ogniu, pod przykryciem, gotujemy wywar z nich
  • po tym czasie odcedzamy przyprawy i do wywaru dodajemy cienko pokrojoną w słupki marchewkę, cukinię, pędy bambusa i krewetki
  • po 10 minutach dodajemy pastę curry i mleko kokosowe, sos rybny, grzyby odcedzone z zalewy, pokrojoną w podłużne cząstki limonkę
  • gotujemy przez 5 minut, możemy rozlać do miseczek.
Smacznego:)





















12 komentarzy:

  1. wygląda pięknie i autentycznie :) uwielbiam takie orientalne dania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta zupa jest pyszna, kiedyś uwielbiałam ją przyrządzać ale też i przyrządzano ją dla mnie wiele razy :-) mlask, mlask :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajna zupka:) już jakiś czas temu myślałam, aby przygotować tajską:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boska! Muszę kiedyś zrobić, bo lubię tajską kuchnię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię taką tajską zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, musiała być pyszna:-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie ! Uwielbiam takie orientalne smaki;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię orientalne smaki.
    Zupy tajskie to pyszne doznanie!

    OdpowiedzUsuń
  9. ale Gosiu zaszalałaś :) nigdy takiej zupki nie jadłam, aż jestem ciekawa jej smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Oczywiście nie mam wiekszości składników, ale wygląda naprawdę fajnie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzadko robię extra zakupy pod konkretne danie, raczej gotuję z tego co mam, ewentualnie cos dokupię. W tym przypadku od zera były zakupy, ale składniki starcza minimum na trzy pełne potrawy, a niektóre na długo.

      Usuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny