Ciasteczka z chałwą / Halva cookies


Jest na moim blogu sporo słodyczy z dodatkiem chałwy : Tiramisu z chałwą , Czekoladowe babeczki z chałwą , Babeczki z chałwą i jeszcze kilka innych. Uwielbiam chałwę, jednak jakość chałwy ma duże znaczenie dla efektu finalnego. Przekonałam się o tym robiąc kiedyś muffiny z chałwą, które były najbardziej nieudanym moim wypiekiem. Od tego czasu korzystam  tylko z chałwy kupionej w Lidlu  i nie eksperymentuję. Przepis pochodzi ze strony "Moje wypieki" i został trochę  przerobiony: zamiast tahini  dałyśmy chałwę i mniej cukru.

Składniki:
  • chałwa - opakowanie 100 gram
  • cukier puder- połowa szklanki ( można dodać więcej jeśli ktoś lubi słodsze ciasteczka)
  • proszek do pieczenia -  2 łyżeczki
  • mąka  - 3 szklanki 
  • 200 gram masła
  • do dekoracji: ziarna sezamu - kilka łyżek
Sposób przygotowania: 
  • wszystkie składniki miksujemy w malakserze
  • z ciasta formujemy małe kulki, które na blasze wyłożonej pergaminem lekko spłaszczyłyśmy
  • posypujemy sezamem dla dekoracji
  • pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut, po upieczeniu zostawiamy je do ostudzenia.
Smacznego :)














8 komentarzy:

  1. Fantastyczne, zrobię na pewno, tylko muszę po chałwę do Lidla ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjne ;) wkrótce sama spróbuję je zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam chałwę, ale takich ciasteczek jeszcze nie jadłam :P pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba i ja się skuszę na takie ciasteczka. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowne, ale tym razem się nie skuszę :) idę na siłownię !:) pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny