Czarny makaron z krewetkami w sosie curry



Będąc pod wrażeniem dań z owocami morza, które mieliśmy okazję smakować podczas wizyty w restauracji Farina w Krakowie, rodzinnie przyrządziliśmy czarny makaron z krewetkami w sosie curry. Trawa cytrynowa, mleko kokosowe, czerwone curry, starta skórka z limonki, liście kaffir, sos sojowy  sprawiły, że danie to ma egzotyczny wymiar. Czarny makaron nadał tej potrawie oryginalność podania i niecodzienny charakter. Lampka zimnego, białego wina doskonale uzupełniła całość, wspólne gotowanie, wspólne jedzenie, to wielka frajda. 


Składniki dla 3 osób: 
  • opakowanie krewetek - kilkanaście krewetek 
  • opakowanie mieszanki owoców morza - 250 gram
  • czarny makaron - 400 gram
  • sos sojowy - 4 łyżeczki - do smaku 
  • liść kaffir – 3 sztuki
  • papryka żółta, czerwona, zielona - po 1/4 sztuki
  • czerwone curry -  do smaku ja dodałam 2 małe łyżeczki - warto dodawać stopniowo, aby nie przesadzić
  • mleko kokosowe-  połowa puszki
  • trawa cytrynowa - 1 sztuka
  • czosnek - 1 ząbek
  • starta skórka połowy  limonki, druga połowa powinna być na talerzach, aby skropić potrawę i wyważyć kwasowość potrawy wg własnego gustu
  • pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia
Sposób przygotowania:

  • papryki kroimy w cienkie paseczki o długości ok. 3 cm, czosnek i  białą część trawy cytrynowej kroimy drobno, ścieramy skórkę z cytryny na tarce
  • na rozgrzany tłuszcz wrzucamy na 2-3 minuty  papryki, aby lekko zmiękły, wyjmujemy z patelni na osobny talerz
  • na patelnię wrzucamy krewetki i mieszankę owoców morza, podsmażamy (na początku pojawi się sporo wody, która ma odparować, a krewetki mają się lekko podsmażyć), pod koniec smażenia dodajemy czosnek, który mamy podsmażyć lekko.
  • dodajemy mleko kokosowe, curry, trawę cytrynową, liście kaffir, sos sojowy dodajemy do smaku, lekko pieprzymy, dodajemy podsmażone wcześniej papryki - dusimy kilka minut, aby smaki połączyły się.
  • gotujemy makaron zgodnie z opisem na instrukcji
  • podajemy (można podać osobno tak, jak na zdjęciu, ale można też wrzucić makaron do sosu i wymieszać - moja rodzina preferuje ten sposób).


Smacznego:)














10 komentarzy:

  1. Rewelacja:-)!Ja dzisiaj też przymierzam się do krewetek:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Superaśne :) A co to za czarny makaron? Bo ja kiedyś kupiłam czarne jak wyngiel kluski z czarnego ryżu ;) Były pyszne, ale piekielnie drogie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosiu danie fantastyczne!! wspaniale wygląda, a smak mogę sobie tylko wyobrazić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smacznie. Ostatnio mam fazę na krewetki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie danie zamówiłabym w restauracji:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Błogosławieństwo Pana nad tym blogiem!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie podane porywam talerz coś dla mnie krewetki i curry :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie się prezentuje taki makaron.

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny