Pierogi z mięsem lub owocami

Pierogi, to ulubione danie większości ludzi. Cała gama smaków pierogów: z mięsem, z owocami, z serem, ruskie, z kaszanką, ze szpinakiem i ricottą, z kaszanką... Polane śmietanką, płynnym masłem, musem owocowym... Posypane przyrumienioną cebulką, koperkiem, cukrem, owocami, skwarkami... Kilka metod łączenia brzegów ciasta: z falbanką, widelcem, maszynką, na zakładkę, jak koszyczek... Ważne, aby ciasto było cienkie,  brzegi niezbyt grube, aby nie były zbyt długo gotowane i aby farszu nie było mało. 
Jakie pierogi są idealne wg Was?



Składniki ciasta do pierogów:


  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • ok. 1 szklanka gorącej wody
  • szczypta soli

Składniki nadzienia mięsnego:

1/2 kg ugotowanego   mięsa (ja korzystam z mięsa z gotowania rosołu)
warzywa: seler, pietruszka, marchew (ja korzystam z warzyw z gotowania rosołu)
cebula drobno posiekana i przesmażona na oleju
sól, pieprz, odrobina majeranku



Przygotowanie farszu mięsnego:

Mielimy mięso, warzywa. Mieszamy wszystkie składniki farszu, doprawiamy. Jeśli mamy za gęsty farsz, to możemy dodać trochę rosołu lub wody, aby konsystencja  farszu nie była zbyt zbita.


Przygotowanie pierogów:

Na desce mieszamy i wyrabiamy mąkę, jajko, olej, dodajemy stopniowo wodę. Wodę dodajemy w ilości takiej, aby ciasto miało gęstą jednolitą konsystencję i dało się wałkować. Na desce podsypujemy mąkę i wałkujemy na cienki placek ciasto, podsypując mąkę z obu stron ciasta, aby dało się wałkować. Ciasto dokładnie rozwałkowujemy, szklanką wykrawamy kółka, na które kładziemy farsz mięsny lub owoce. Lepimy brzegi pierogów szczelnie tak, aby w trakcie gotowania nie wypłynął farsz. Gotujemy we wrzącej wodzie ok. 5 minut. Pierogi z mięsem możemy polać drobno pokrojoną cebulką usmażoną na oleju i posypać koperkiem. Pierogi z owocami posypujemy cukrem i dodajemy odrobinę rozgrzanego masła lub dodajemy trochę słodkiej śmietanki.









6 komentarzy:

  1. Gosiu, wyglądają cudnie:-) Dla mnie idealne to na kefirze zrobione ciasto i faszerowane wytrawnym farszem:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. zwłaszcza lepione w miłym towarzystwie smakują lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam pierogi i właśnie takie podsmażane na patelni i z cebulką :) eh.......

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie idealne to te z cienkim i delikatnym ciastem. Farsz to już hulaj duszo i głowo pełna pomysłów. Z reguły latem wybieram z owocami zimą z mięsem i kaszami :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny