Placek ze śliwkami z kruszonką

Miał być smak słodko kwaśny i był. Miało być miękkie i chrupiące i było. Było też pachnące. Zapach w kuchni był słodki i owocowy. Na targu z rana wybór śliwek był ogromny, cały czas błąkała  się w mojej głowie myśl, że ze śliwkami jest tak, że te mniej ładne są smaczniejsze, niż te piękne. Postawiłam na śliwki mieniące się kilkoma odcieniami koloru śliwkowo-niebieskiego, lekko matowe, lekko błyszczące, z kilkoma gałązkami i listkami - instynkt mnie nie zawiódł i były smaczne. Kruszonka, to płatki owsiane z miodem, cynamonem, brązowym cukrem i migdałami - miała być chrupiąca i słodka i była...


Składniki:

 ciasto:
  • 250 g przesianej mąki,
  • 100 g margaryny lub masła,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 1,5 łyżki śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • śliwki - 60 dkg


kruszonka:


  • pół szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki
  • 50 gram masła
  •  łyżka miodu
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • garść płatków migdałowych


Przygotowanie:

  • mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem
  • schłodzone kruche ciasto rozwałkowujemy, przenosimy do formy, dociskamy brzegi i usuwamy nadmiar ciasta
  • na ciasto kładziemy pergamin i wsypujemy fasolkę (aby ciasto nam nie urosło) pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, następnie zdejmujemy pergamin z fasolkami i pieczemy samo ciasto jeszcze  5 minut, wyjmujemy z pieca - nie jest to konieczne, gdy chcemy aby ciasto nam wyrosło, ja tym razem piekłam bez fasolki
  • wszystkie składniki kruszonki z wyj. brązowego cukru rozcieramy w rękach tak, aby utworzyło się dużo małych grudek
  • śliwki dzielimy na pół, usuwamy pestki, wykładamy jedna obok drugiej na podpieczonym spodzie,  skórką na dół
  • posypujemy kruszonką, posypujemy z wierzchu cukrem  i ok. 20-25 minut pieczemy ustawiając piekarnik "góra/dół" - każdy piekarnik piecze trochę inaczej - docelowo śliwki mają być miękkie, a kruszonka ma być chrupiąca i  upieczona na złoty kolor.
Smacznego:)












5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny placek, a jaka kruszonka extra:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niom, uwielbiam śliwki pod kruszonką!

    OdpowiedzUsuń
  3. aż mi się zachciało takie ciasta :) wygląda przepysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  4. A to ciasto bez tak w ogóle bez cukru???

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny