Saltimbocca z grillowanymi warzywami i sosem serowym

Danie inspirowane kuchnią włoską, opartą na serach, makaronach, wędlinie dojrzewającej, oliwie i ziołach. Smaki, jak poezja.


Sos serowy dla 4 osób:

  • 1 cebula średnia
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 5 dkg utartego parmezanu , może być inny ostry ser
  • 1 lampka białego wytrawnego wina
  •  1-2 łyżki masła
  • 4 listki szałwii
  • sól, pieprz
Kroimy drobno cebulę i szałwię. Na rozgrzanym maśle smażymy  pokrojoną szałwię i cebulę na złoty kolor, zalewamy winem, przez minutę redukujemy wino, dodajemy śmietankę, mieszamy, dodajemy ser, mieszamy, przyprawiamy, mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się i ser rozpuści się.  Jeśli komuś przeszkadzają drobne kawałki cebuli w sosie, to może sos zblendować, ja tego nie robię.

Saltimbocca dla 4 osób:
  • 6 cienko pokrojonych kotlecików cielęcych, może być filet z kurczaka lub polędwiczka wieprzowa
  • 12 plastrów szynki dojrzewającej
  • około 20 dużych listków świeżej szałwii
  • sól, pieprz
  • wykałaczki (długie)
  • oliwa, 4 łyżki masła
  • 1 lampka białego wytrawnego wina
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 3 cienkie plastry dyni ( kroimy jak arbuza) - niekoniecznie, ja dodałam, bo miałam
  • makaron 300 gram
  • 3 łyżki oliwy do grillowania warzyw
  • papirus Winiary 
  • garść rukoli
  • kilka małych gałązek rozmarynu
Przygotowanie:
  • Paprykę kroimy na średnie kawałki, dodajemy oliwę, sól, pieprz, mieszamy i grillujemy na papirusie na  patelni grillowej, naoliwioną dynię i cukinię pokrojoną na cienkie długie kawałki również grillujemy na papirusie, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Grillowane warzywa przenosimy do większego garnka, dodajemy rozmaryn w całych gałązkach, zamykamy przykrywką.
  • Każdy kawałek mięsa myjemy, suszymy, dzielimy na 2 części, lekko zbijamy tłuczkiem, aby nie uszkodzić mięsa,  pieprzymy, solimy. Każdy już mniejszy kawałek mięsa okładamy połową plastra szynki i listkiem szałwii za pomocą  wykałaczek. Smażymy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła (ok. 2 minuty z każdej strony), po usmażeniu dodajemy 1/3 lampki wina, wino odparowujemy, dosłownie chwilę dusimy mięso.
  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po ugotowaniu mieszamy z grillowanymi warzywami, rukolą i doprawiamy pieprzem i solą.
  • podajemy: wlewamy sos na dno talerza, na sos kładziemy makaron z warzywami, a na to po 3 małe kawałki mięsa.











    3 komentarze:

    1. Tak przygotowane mięsko jest pyszne:-) Zapomniałam o nim, dzięki za przypomnienie:-)

      OdpowiedzUsuń
    2. jak ja lubię takie dania :) oj zjadłabym !

      OdpowiedzUsuń

    Wydruk

    Print Friendly and PDF

    Kraków - blog kulinarny