Tort węgierski, bardzo czekoladowy

Tort węgierski jest najbardziej lubianym przeze mnie tortem, na pewno z uwagi na smak, trochę też z uwagi na sentyment, gdyż był podawany na ważnych rodzinnych spotkaniach  np. weselach :)
Ciasto polecam amatorom czekolady i bakalii, zwłaszcza śliwek i wiśni, których w cieście nie brakuje, w cieście tym również nie brakuje alkoholu, więc warto rozważyć jazdę samochodem po zjedzeniu dwóch kawałków ciasta :)
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej przed podaniem.


Składniki na biszkopt czekoladowy:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki kakao gorzkiego
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 50 g czekolady gorzkiej startej na tarce o drobnych oczkach
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, ubijamy. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Mąkę mieszamy z kakao, czekoladą, dodajemy do masy jajecznej, mieszamy delikatnie, by masa nie opadła. Z gotowego ciasta biszkoptowego pieczemy 3 osobne krążki (tortownica o średnicy 20 cm, wyłożona papierem do pieczenia). Każdy pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 190ºC (sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone. Studzimy.


Krem:
  • 3 czekolady mleczne
  • 300 ml śmietany kremówki 30 %
  • 100 gram suszonej śliwki kalifornijskiej, pokrojonej na małe kawałki
  • 100 gram wiśni z konfitury
  • 100 gram płatków migdałowych i orzechów włoskich pokrojonych drobno
  • 1/2 szklanki alkoholu np. wódki, wiśniówki...

Wykonanie:

  • Zalewamy na noc alkoholem śliwki, bakalie, odsączone wiśnie. Na drugi dzień odcedzamy bakalie i owoce. Odciekiem równomiernie nasączamy trzy krążki biszkoptu.
  • W małym garnuszku delikatnie podgrzewamy połamane na kawałki trzy tabliczki czekolady (ja robię to w mikrofalówce), lekko studzimy tak, aby czekolada była nadal płynna
  • Ubijamy śmietankę, do ubitej śmietanki dodajemy stopniowo płynną czekoladę cały czas miksując, aby otrzymać jednolitą masę
  • Do 2/3 masy czekoladowej dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy, aby rozprowadzić bakalie w całej jej objętości. 
  • Dwa  blaty  smarujemy masą czekoladową i kładziemy je "jeden na drugim". Trzeci blat smarujemy pozostałą masa czekoladową i dekorujemy wg uznania. Możemy dodatkowo ciasto udekorować polewą czekoladową, przepis jest tutaj , oraz wiśniami z konfitury.






4 komentarze:

  1. Intensywnie czekoladowy - taki lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędny tort, tylko dla dorosłych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że nie przepadam za tortami czekoladowymi bo obłędnie wyglada :))

    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny