Składniki:
- 250 gram kaszy jaglanej
- opakowanie świeżego szpinaku
- 50 gram utartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- przyprawa garam masala, sól, pieprz
- pół pęczka koperku
- 8 kawałków suszonych pomidorów
- 3 jajka
Przygotowanie:
- kaszę jaglaną prażymy przez minutę na gorącej dużej patelni, co pewien czas wstrząsając patelnią, aby cała kasza była uprażona
- kaszę przenosimy do garnka, zalewamy niewielką ilością wrzątku, mieszamy, odcedzamy
- przepłukaną i odcedzoną kaszę zalewamy wrzątkiem, dodajemy 2 łyżeczki przyprawy garam masala, solimy, gotujemy tak, aby cała kasza była zalana wodą, gotujemy, aż kasza nie będzie twarda, odcedzamy
- na łyżce masła smażymy przez chwilę pokrojony drobno czosnek, dodajemy szpinak i razem przez chwilę dusimy razem
- kroimy na kawałki pomidory, siekamy koperek - łączymy kaszę, koperek, pomidory, szpinak z czosnkiem, utarty parmezan.
- mikserem ubijamy jajka, które dodajemy do suchych składników, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i garam masala do smaku.
- na formę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy masę, pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 20 minut, następnie przez kolejne 20 minut w temperaturze 200 stopni.
- po upieczeniu wyjmujemy zapiekankę z piekarnika, która przed podaniem powinna "odpocząć " przez ok. 10 minut.
- zapiekanka jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńdziekuję :)
Usuństrasznie przypadła mi do gustu! muszę no zrobić :)
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek takiej zapiekanki, albo i dwa! :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. W piątek jadę w góry i planuję przygotować coś na drogę. Taka zapiekanka to świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńWypróbuję na pewno, uwielbiam te składniki. Zdrowe, sycące, pyszne!
OdpowiedzUsuńa jak się ładnie kroi!
OdpowiedzUsuń