Zapiekanka z kaszy jaglanej, szpinaku, suszonych pomidorów i parmezanu



Składniki:

  • 250 gram kaszy jaglanej
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 50 gram utartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • przyprawa garam masala, sól, pieprz  
  • pół pęczka koperku
  • 8 kawałków suszonych pomidorów
  • 3 jajka



Przygotowanie:


  • kaszę jaglaną prażymy przez minutę na gorącej dużej patelni, co pewien czas wstrząsając patelnią, aby cała kasza była uprażona
  • kaszę przenosimy do garnka, zalewamy niewielką ilością wrzątku, mieszamy, odcedzamy
  • przepłukaną i odcedzoną kaszę zalewamy wrzątkiem, dodajemy 2 łyżeczki przyprawy garam masala, solimy, gotujemy tak, aby cała kasza była zalana wodą, gotujemy, aż kasza nie będzie twarda, odcedzamy
  • na łyżce masła  smażymy przez chwilę pokrojony drobno czosnek, dodajemy szpinak i razem przez chwilę dusimy razem
  • kroimy na kawałki pomidory, siekamy koperek - łączymy kaszę, koperek, pomidory, szpinak z czosnkiem, utarty parmezan. 
  • mikserem ubijamy jajka, które dodajemy do suchych składników, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i garam masala do smaku.
  • na formę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy masę, pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 20 minut, następnie przez kolejne 20 minut w temperaturze 200 stopni.
  • po upieczeniu wyjmujemy zapiekankę z piekarnika, która przed podaniem powinna "odpocząć " przez ok. 10 minut.
  • zapiekanka jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.












7 komentarzy:

  1. strasznie przypadła mi do gustu! muszę no zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. poproszę kawałek takiej zapiekanki, albo i dwa! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie. W piątek jadę w góry i planuję przygotować coś na drogę. Taka zapiekanka to świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbuję na pewno, uwielbiam te składniki. Zdrowe, sycące, pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny