Polecam dzisiaj bardzo prozaiczne, ale bez wątpienia smaczne danie - barszcz z krokietami w błyskawicznej wersji na poniedziałkowy obiad lub kolację.
Barszcz:
- rosół - 1-1,5 litra
- grzyby suszone - garstka
- zakwas buraczany gotowy
- majeranek, sól, pieprz
- łyżeczka masła
- 1 duży ząbek czosnku
Przygotowanie:
- grzyby kilka godzin wcześniej moczymy, ja zrobiłam to rano przed wyjściem do pracy ( wodę z moczenia grzybów dodamy do barszczu, a grzyby do krokietów)
- na rozgrzane masło wrzucamy rozdrobniony czosnek
- do rosołu dodajemy zakwas buraczany, wodę "grzybową", podsmażony czosnek, majeranek, sól, pieprz.
- gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia ( barszcz może zmienić kolor na lekko brązowy)
Krokiety:
Skladniki:
- mięso z rosołu
- warzywa z rosołu ( seler, marchewka, pietruszka)
- cebula
- grzyby suszone
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
- ciasto naleśnikowe
- oliwa, masło
Sposób przygotowania:
- stosujemy zasadę, że warzyw dajemy maksymalnie tyle ile mięsa, na pewno nie więcej ( dajemy jak najmniej marchewki, by nie zasłodzić farszu)
- cebulę kroimy ( może być nierówno) i smażymy na oliwie
- dajemy do jednego naczynia mięso, grzyby, podsmażoną cebulę, sól, pieprz, i blenderem miksujemy składniki na w miarę jednolitą masę
- dodajemy zieloną pietruszkę, doprawiamy, mieszamy łyżką
- smażymy naleśniki na oliwie z masłem (1:1)
- nakładamy farsz na naleśniki równomiernie, zwijamy
- w zależności od tego, czy jesteśmy na diecie, czy też nie, możemy naleśniki z nadzieniem zanurzyć w cieście naleśnikowym i raz jeszcze przesmażyć.
Smacznego :)
A miała być tarta z prawdziwkami :( jestem lekko zawiedziona, choć muszę przyznać że krokieciki wyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuńale dzisiaj poniedziałek, a co z rosołkiem? post z tartą będzie jutro:)
OdpowiedzUsuń