Krokiety z barszczykiem / Croquettes and red borscht

Krokiety z barszczem jadamy na ogół w poniedziałek, bo został nam rosół i mięso z niedzielnego obiadu i jakoś chcemy je wykorzystać :)  Krokiety z barszczem jadamy również o północy na imprezie ze znajomymi, by wzmocnić się przed trudnym porankiem dnia następnego :)
Polecam dzisiaj  bardzo prozaiczne, ale bez wątpienia smaczne danie - barszcz z krokietami w błyskawicznej wersji na poniedziałkowy obiad lub kolację.

Barszcz:

  • rosół - 1-1,5 litra 
  • grzyby suszone - garstka
  • zakwas buraczany gotowy
  • majeranek, sól, pieprz
  • łyżeczka masła
  • 1 duży ząbek czosnku
Przygotowanie:
  • grzyby kilka godzin wcześniej moczymy, ja zrobiłam to rano przed wyjściem do pracy ( wodę z moczenia grzybów dodamy do barszczu, a grzyby do krokietów)
  • na rozgrzane masło wrzucamy rozdrobniony czosnek
  • do rosołu dodajemy zakwas buraczany, wodę "grzybową", podsmażony czosnek, majeranek, sól, pieprz.
  • gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia ( barszcz może zmienić kolor na lekko brązowy)
Krokiety:

Skladniki:
  • mięso z rosołu
  • warzywa z rosołu ( seler, marchewka, pietruszka)
  • cebula
  • grzyby suszone
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz
  • ciasto naleśnikowe
  • oliwa, masło
Sposób przygotowania:
  • stosujemy zasadę, że warzyw dajemy maksymalnie tyle ile mięsa, na pewno nie więcej ( dajemy jak najmniej marchewki, by nie zasłodzić farszu)
  • cebulę kroimy ( może być nierówno) i smażymy na oliwie
  • dajemy do jednego naczynia mięso, grzyby, podsmażoną cebulę, sól, pieprz, i blenderem miksujemy składniki na w miarę jednolitą masę
  • dodajemy zieloną pietruszkę, doprawiamy, mieszamy łyżką
  • smażymy naleśniki na oliwie z masłem (1:1)
  • nakładamy farsz na naleśniki równomiernie, zwijamy
  • w zależności od tego, czy jesteśmy na diecie, czy też nie,  możemy naleśniki z nadzieniem zanurzyć w cieście naleśnikowym i raz jeszcze przesmażyć.
Smacznego :)







2 komentarze:

  1. A miała być tarta z prawdziwkami :( jestem lekko zawiedziona, choć muszę przyznać że krokieciki wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale dzisiaj poniedziałek, a co z rosołkiem? post z tartą będzie jutro:)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny