Grillowane bakłażany z kulkami mięsnymi w sosie pomidorowym

Grillowane bakłażany w sosie pomidorowym, to jedna z pozycji w menu restauracji, do której czasem chodzimy ze znajomymi. Wzbogaciłam moją wersję tego dania o kulki mięsne (z wiórkami cukinii), które dopełniają smak i zmieniają przystawkę w danie główne. Jest bardzo aromatyczne, pachną pomidory, czosnek, świeża bazylia i oregano. Parmezan zachęca jeszcze bardziej.  Danie wygląda trochę niepozornie, zapewniam jednak, że lepiej smakuje, niż wygląda :)

Składniki:
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 2 bakłażany
  • 1 cukinia
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • zielona pietruszka
  • parmezan
  • cebula
  • oliwa
  • świeża bazylia i oregano, sól, pieprz, tymianek
  • 1 jajko
  • bułka tarta
Sposób przygotowania:
  • bakłażany obieramy ze skórki, kroimy w średnią kostkę
  • cebulę i czosnek  kroimy w drobną kostkę
  • cukinię ścieramy na wiórki
  • na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy czosnek, po chwili dodajemy pokrojone pomidory, sól, pieprz, liście bazylii i oregano.
  • na rozgrzanej dużej patelni z 4 łyżkami oliwy grillujemy bakłażany pokrojone w kostkę, po ok. 7 minutach  przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy jeszcze 10 minut
  • podsmażamy cebulę, 
  • cebulę, wiórki cukinii, jajko, przyprawy dodajemy  do mięsa mielonego. Wyrabiamy, formujemy małe kulki, jeśli mamy z tym problem, to dodajemy bułkę tartą
  • do garnka z gotującą się wodą  wrzucamy uformowane kulki z mięsa, gotujemy 3 minuty i odcedzamy
  • do dużej patelni z bakłażanami dodajemy ugotowane kulki z mięsa, zalewamy przygotowanym sosem pomidorowym, przyprawiamy, dusimy 10 minut
  • posypujemy parmezanem
Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny