Mini tarta serowa z kurczakiem i kurkami

Mamy sezon na grzyby, prawdziwki i kurki, to moje ulubione. Jest tyle możliwości, a tak mało czasu na gotowanie :)  Uwielbiam tarty, więc postanowiłam zrobić je z kurkami, które kupiłam dwa dni wcześniej. 


Składniki do ciasta kruchego:
  • 250 g mąki,
  • 100 g margaryny lub masła,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 1-1,5 łyżki śmietany
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie obeschło.

Składniki  nadzienia:
  • 250 dkg kurek lub prawdziwków
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 3 łyżki śmietany
  • sery pleśniowe, po jednym ukrojonym  kawałku sera mozzarella, camembert i sera Lazur na jedną tartę
  • oregano, sól, pieprz, przyprawa kamis do gyrosa
  • masło lub oliwa do smażenia prawdziwków lub kurek 
Grzyby smażymy na patelni, po odparowaniu wody dodajemy pokrojoną cebulę. Po usmażeniu dodajemy śmietanę, sól, pieprz, oregano i mieszamy, nie gotujemy już.

Pokrojone w kostkę filety z kurczaka marynujemy w przyprawie do gyrosa i krótko obsmażamy na oliwie na złoty kolor.

Kulkę ciasta kroję na równe kawałki, każdy kawałek ciasta rozwałkowuję wałkiem i wypełniam foremki ceramiczne. Wskazane jest wypełnić je fasolką, aby ciasto nie urosło ( dlatego nie dodałam proszku do pieczenia). Ja nie miałam fasolki, więc w trakcie pieczenia, jak ciasto zaczęło rosnąć przygniotłam je ręcznikiem kuchennym.

Ciasto w foremkach wkładamy do nagrzanego pieca do 200 stopni na 20  minut. Następnie wyjmujemy foremki z ciastem i wypełniamy je szybko kurczakiem, masą grzybowo-śmietanową, kładziemy trzy różne kawałki sera , posypujemy oregano  i z powrotem wkładamy je do piekarnika.
Pieczemy, aż do uzyskania złotego koloru ciasta i lekkiego rozpuszczenia serów. Ozdabiamy świeżym tymiankiem.

Ciekawa jestem, jakie macie sprawdzone przepisy na  tarty, które smakują Wam i Waszym gościom.
Napisz swoją propozycję :)






smażymy kurki, potem dodamy cebulę


schłodzone ciasto kroimy na kawałki, które później wałkujemy







3 komentarze:

  1. Gosiu, jak ja lubię takie tarty ;) zjadłabym z przyjemnością ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna i aromatyczna,uwielbiam kurki,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny