Gruszka w przyprawach korzennych podana z sosem

Gruszki pięknej Heleny w trochę innej wersji, z innym sosem, bez lodów, ale pyszne. Kto by pomyślał, ze deser ma tyle lat, po raz pierwszy był przygotowanych w 1965 roku, w geneza powstania tego deseru była operetka J.Offenbacha pod tytułem Piękna Helena. 
Deser wygląda bardzo romantycznie, wymaga sporej ilości przypraw, ale to dzięki nim gruszka nabiera wyjątkowego smaku i aromatu - polecam. Deser był przygotowywany na warsztatach z Food Design Akademii Smaku Siemens.


Składniki dla 4 osób:


  • 4 świeże gruszki
  • 4 łyżki cukru
  • kilka goździków
  • Kora cynamonowa
  • Korzeń imbiru 
  • Anyż
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka likieru miętowego
  • Ew. lampka wina musującego Moscato
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml śmietany 36%
  • 1 laska wanilii
  • Do dekoracji: owoce, świeża mięta


Sposób przygotowania:

W wysokim garnku zagotować wodę z likierem, winem, cukrem, goździkami, korą cynamonową, imbirem, anyżem oraz sokiem z cytryny.Gruszki umyć, obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne (można również gotować je całości). Następnie włożyć je do garnka i gotować na wolnym ogniu do momentu, aż owoce będą miękkie, a sos osiągnie konsystencję syropu. W rondelku skarmelizować cukier, wlać szklankę powstałego syropu z gruszek, zredukować z nasionami wanilii i na końcu zabielić śmietaną.

Gruszki wyjąć na deskę, rozkroić w wachlarz, ułożyć na talerzach. Polać sosem karmelowym, udekorować owocami i świeżą miętą.




5 komentarzy:

  1. gruszka pięknie się prezentuje w deserach, a ja wciąż nie mam odwagi jej przygotować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tak jak Łucja, podziwiam, ale jeszcze nie robiłam:-) Gosiu - cudna:-)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lekki ale pyszny deser!!!

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny