Ciasteczka z czekoladą


Im bardziej nierówne, tym bardziej je lubię, takie trochę niezgrabne, takie niedoskonałe, ale jakie w smaku!  Ciastka zawdzięczają smak i kolor wyłącznie dodanej czekoladzie w formie kawałków czekolady, jak i w formie płynnej. Ciastka wykonała Jowita w oparciu o przepis z książki Pierre Herme "Desery od najprostszych do wykwintnych".

Składniki:

  • 110 gram miękkiego masła
  • 175 gram gorzkiej czekolady
  • 110 gram brązowego cukru
  • 100 gram cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 225 gram mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
Sposób przygotowania:

  • Masło wyjąć z lodówki przynajmniej pół godziny przed  przygotowywaniem
  • czekoladę grubo posiekać nożem
  • nagrzać piekarnik do 175 stopni
  • w misce utrzeć masło z brązowym cukrem i cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać jajko i esencję waniliową
  • do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Stopniowo wsypywać do masy maślanej i mieszać szpatułką, aby nie powstały grudki
  • połowę czekolady rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej
  • dodać do masy maślanej płynną czekoladę i kawałki czekolady
  • blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nakładać ciasto łyżką tak, aby odstępy między ciastkami były spore
  • ciastka wstawić do piekarnika  i piec 8-10 minut, aż będą kruche wewnątrz
  • podawać ciepłe lub ostygłe

Smacznego  :)




7 komentarzy:

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny