Ciasteczka z marcepanem



Kto nie lubi marcepana?

Ciasteczka z marcepanem w trakcie pieczenia wyglądały, jak olbrzymie dżdżownice, a nie jak apetyczne ciasteczka :). Kupiłam dwa bardzo duże jajka marcepanowe polane gorzką czekoladą, które stanowiły podstawę smaku tych ciasteczek. 
Marcepan bardzo szybko znika w moim domu, w związku z tym postanowiłyśmy z córką zrobić ciastka marcepanowe. Zrobiłyśmy je z Jowitą w dwóch wersjach, jedna z dżemem z czarnej porzeczki, druga z płatkami migdałowymi. Zdania na te temat, które lepsze tradycyjnie były podzielone, w każdym bądź razie błyskawicznie zniknęły, za szybko... 
Ciastka są bardzo szybkie w wykonaniu. Przepis znalazłyśmy na stronie „Domowe Wypieki” i smakowo go zmodyfikowałyśmy (były pistacjowe). Pierwotnie przepis pochodzi ze strony: www.livingathome.de, „Pistazien- Plätzchen”.

Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  •  80g cukru pudru
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • płatki migdałów - 1/3 szklanki
  • dżem z czarnej porzeczki ( musi być w nim dużo owoców, a mało galaretki) - 1/3 szklanki
  • 400g masy marcepanowej- ja użyłam jajka marcepanowe w czekoladzie kupione w Lidlu
  • 5 łyżek mleka

Sposób przygotowania:
  • Na jednolitą masę zagniatamy składniki na kruche ciasto: mąka, szczypta soli, masło, cukier puder, cynamon, jajko, żółtko. Przykryte ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.
  • Masę marcepanową zagniatamy na jednolitą masę. Z masy formujemy 2 wałki o długości 40cm.
  • Ciasto dzielimy na 2 części.
  • Każdą część rozwałkowujemy na szerokość 10x40cm. Na jednej rozwałkowanej części nakładamy dżem, a na drugiej części posypujemy płatki migdałowe, które wałkiem dociskamy do ciasta.
  • Na ciasto kładziemy wałek z masy marcepanowej i zwinąć. Powstałe  wałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem w dół. Zabezpieczamy boki wałków ciastem, aby nie wypłynął z nich marcepan.
  • Nożem delikatnie naciskamy na ciastka, ale nie przecinamy ich aby dżem i marcepan nie wypłynął
  • Pieczemy  w nagrzanym piekarniku około 25- 30 min. w temperaturze 180°C.
  • Otrzymane batony kroimy nożem na pojedyńcze ciastka.

















6 komentarzy:

  1. Jak czytałam opis nie widząc zdjęć myślałam cóż za dżdżownice;-)? Dziewczyny kombinujecie tak dalej:-)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie piękne zdjęcie, a ciastka z marcepanem - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dziwię się, że szybko zniknęły, sama bym takie zjadła - nie wiedziałabym tylko w której wersji zjeść pierwsze;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają jak mini roladki - super!

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny