Kluski śląskie / Potato dumplings


Kluski śląskie - ten przepis publikuję na blogu z uwagi na warsztaty kulinarne "Odkryj smaki kuchni śląskiej", w których miałam przyjemność uczestniczyć. Zdjęcia pochodzą z tych warsztatów, zajęcia były prowadzone przez szefową kuchni restauracji "Zalipie" w Katowicach. Kluski śląskie to dodatek do mięsa, który bardzo lubimy, lecz rzadko je robię, na ogół z okazji świąt lub innych większych okazji. W święta cenimy tradycję, odtwarzamy smaki z dzieciństwa, nie poszukujemy raczej nowych smaków, ewentualnie modyfikujemy stare przepisy serwując dania w bardziej nowoczesnej odsłonie. Kluski śląskie różnie smakują w różnych miejscach, robione na warsztatach zaskoczyły mnie bardzo, otrzymane ciasto było doskonałe. Nie jest to odkrycie, ale powiem, że sekret smacznych klusek śląskich o odpowiedniej konsystencji, to przede wszystkim dobór odpowiednich ziemniaków. Dzięki właściwym ziemniakom kluski nie są zbyt gumowate, nie rozklejają się, nie rozwarstwiają się podczas gotowania. Drugi sekret udanych klusek śląskich jest taki, że kluski wyrabiamy z mąką, gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe - nigdy zimne! Kluski zrobione na warsztatach były idealne!


Przepis z warsztatów:

 Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dkg maki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
 Przygotowanie:
  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków
  • Do ugotowanych ziemniaków dodajemy mąkę, jajko i zagniatamy na jednolite ciasto
  • Z ciasta formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy wgłębienie w środku
  • W dużym garnku gotujemy wodę, solimy. 
  • Kluski wrzucamy na wrzątek, zamieszamy, aby nie przykleiły się do garnka.
  • Od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy je 5  minut, wyjmujemy z wody i podajemy z dowolnym sosem: mięsnym, warzywnym lub pieczarkowym.

Mój przepis:
  
 Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie :
  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, chwilę studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków, ugniatamy w naczyniu.
  • Ugniecione w naczyniu ziemniaki nożem dzielimy na cztery części, jedną z nich wyjmujemy z naczynia, otrzymaną wolną przestrzeń w całości wypełniamy mąką ziemniaczaną, wkładamy z powrotem wcześniej wyjęte ziemniaki
  • Do ugotowanych ziemniaków dodajemy jajko i zagniatamy na jednolite ciasto
  • Z ciasta formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy wgłębienie w środku
  • W dużym garnku gotujemy wodę, solimy. 
  • Kluski wrzucamy na wrzątek, zamieszamy, aby nie przykleiły się do garnka.
  • Od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy je 5  minut, wyjmujemy z wody i podajemy z dowolnym sosem: mięsnym, warzywnym lub pieczarkowym.

Smacznego















9 komentarzy:

  1. uwielbiam, choć jem je zawsze na słodko ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. wieki nie jadłam, uwielbiam z gulaszem:)
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosia robiłaś zdjęcia gotujących się klusek podczas warsztatów? Super Myślałam, że tam nie chcą wpuszczać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń
    2. Irena i ja tam byłyśmy, ktoś miał je zanieść do kuchni i "pilnować" :)

      Usuń
    3. przypilnowałaś je idealnie :D pozdrawiam !

      Usuń
  4. kocham takie kluseczki,często robi je moja teściowa.

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny