Karkówka duszona lub grillowana - smaczna i aromatyczna


Rozpoczął się sezon grillowy, karkówka i kiełbaski są najczęściej grillowane. Propozycja marynaty jest idealna, bo mięso jest bardzo aromatyczne, zmiksowany czosnek nie przypala się i nie ma goryczy, która często bywa, gdy zbyt długo czosnek jest przypiekany. Świeże zioła jeszcze bardziej podkręcają smak mięsa. Poniższa karkówka miała być wstępnie grillowana w ogrodzie, niestety z uwagi na pogodę podaliśmy ją duszoną - marynata do mięsa jest ta sama.
Ja uwielbiam grillowanie w słoneczną pogodę nad rzeką, na kamieniach z przyjaciółmi lub u rodziców w ogrodzie, bardzo zielonym i ukwieconym, ale nie o tej porze w tym roku. Oby było cieplej, a nawet bardzo ciepło! czekam niecierpliwie



Składniki:
  • karczek wieprzowy - 1 kg
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • przyprawy: szałwia świeża lub suszona, tymianek ( 1 łyżeczka), sól, pieprz, 
  • olej
  • warzywa: trochę marchwi, cała papryka, por (1/4), cebula (1 sztuka)
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Karkówka grillowana:

  • miksujemy czosnek, przyprawy, olej  
  • karczek dzielimy na plastry o grubości 1 cm,  smarujemy każdy plaster otrzymaną marynatą i zostawiamy na kilka godzin - karkówka gotowa jest do grillowania
  • układamy na rozgrzany grill, po zrumienieniu mięsa, przekładamy je na druga stronę i gotowe!

Karkówka duszona:
  
  • miksujemy czosnek, przyprawy, olej  
  • karczek dzielimy na plastry o grubości 1 cm,  smarujemy każdy plaster otrzymaną marynatą i zostawiamy na kilka godzin
  • cebulę kroimy drobno, smażymy na oleju
  • obsmażamy na oleju plastry karkówki, dodajemy podsmażoną cebulę, dusimy polewając szklanką wody, dodajemy pokrojone warzywa i dusimy około 60-90 minut, do miękkości mięsa, dolewając w miarę potrzeby wodą
  • przyprawiamy solą i pieprzem
  • mąkę ziemniaczaną mieszamy z połową szklanki zimnej wody, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek mąki, wlewamy do mięsa, zagęszczamy przez mieszanie i zagotowanie otrzymanego sosu.
  • możemy podawać :)










2 komentarze:

  1. No, to się nazywa porządna micha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. karkówka jest chyba moim ulubionym mięsem, narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny