Biszkopt


Biszkopt, to podstawa do dalszych cukierniczych działań. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, intencji, kreatywności, upodobań smakowych, chęci własnych poszukiwań. Czy pieczemy to co znamy i lubimy, czy raczej  poszukujemy nowych smaków, nowych połączeń  czasem pozornie nie pasujących do siebie smaków? Może sięgniemy po nutellę i posmarujemy kawałek biszkoptu? Może ubijemy trochę śmietany kremówki i posypiemy świeżymi owocami? Zawsze pysznie.
Przepis ten ma zaletę, że piękny  biszkopt wyrasta i nie opada, może to cud, może szczęście, ale niech nic nie zmienia się...



Składniki na małą tortownicę:


  • 4 jajka
  • 5 łyżek maki tortowej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru


Sposób przygotowania:


  • w jednej misce długo ubijamy całe jajka i cukier na gęstą pianę - ważne, aby jak najbardziej napowietrzyć masę - minimum 5 minut
  • w drugiej misce mieszamy pozostałe składniki
  • do ubitych jajek przez sitko wsypujemy sypkie składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką
  • przekładamy masę do małej tortownicy ( moja ma średnicę 24 cm)
  • wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika ( 150 stopni docelowo) na 30 minut, do uzyskania złotego koloru
  • po  upieczeniu, ostudzeniu, kroimy biszkopt ostrym nożem na dwie lub trzy części i możemy smarować go masą, dżemem lub innym kremem np. nutellą :)





4 komentarze:

  1. nie ma w nim proszku do pieczenia ???????????????

    OdpowiedzUsuń
  2. przeciez napisała ze polowa proszku!!!! hellooooo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis na biszkopt... MEGA! właśnie upiekłam piękny i wysoki w blasze o śr.28cm! Polecam

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny