Grillowany camembert z bakaliami

Przepyszna przystawka, którą została przygotowana na Akademii Smaku Siemens. Grillowany camembert nieraz przyrządzałam w domu, ale nigdy z tak smacznymi bakaliami w sosie słodko-wytrawnym. Idealna z podpieczonym pieczywem, którym zgarniamy rozpływający się na talerzu bardzo płynny i ciepły ser pleśniowy. Jedząc nasunęło mi się skojarzenie z przepysznym serowym fondue. Dla amatorów serów jest to idealne danie :)



Składniki dla 4 osób:

  • 4 krążki sera camembert (każdy o wadze 125 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 4 łyżki sparzonych, całych migdałów
  • 2 łyżki namoczonych w białym winie rodzynek
  • 2 łyżki miodu pszczelego
  • 2 łyżki białego kremu balsamicznego
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka sparzonej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
  • Mały pęczek świeżej natki pietruszki
  • Imbir mielony do smaku
  • 2 garści ulubionej mieszanki sałat lub kiełków
  • 200g konfitury figowej - niekoniecznie


Sposób przygotowania:


Miód zmiksować w blenderze z kremem balsamicznym, sokiem z cytryny, skórką pomarańczową, pietruszką oraz imbirem. Na rozgrzanej patelni uprażyć orzechy i migdały, następnie dodać przygotowany wcześniej miód z kremem balsamicznym oraz rodzynki. Całość poddusić przez chwilę, zdjąć z ognia i odstawić w ciepłe miejsce. Camembert natrzeć oliwą (ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami), obłożyć gałązkami  rozmarynu i grillować z obu stron (można również upiec w piekarniku). Grillowany ser podawać bezpośrednio po usmażeniu z ciepłymi bakaliami, sosem powstałym podczas ich przygotowywania, kolorowymi sałatami, konfiturą figową oraz bagietką lub paluszkami grissini.

Dodatkowo na koniec polałam jeszcze ser kremowym octem balsamicznym, który bardzo lubię.































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny