Zapiekanka gruszkowo - śliwkowa

Zawsze, jak zapiekam owoce, to mam przekonanie, że ten deser jest bez kalorii, może dlatego, że taki zdrowy, bo jest tam miód, płatki owsiane, cynamon... Owoce są kwaskowe i miękkie, kruszonka słodka i chrupiąca. Jest to idealny deser dla tych  co nie chcą jeść ciast i ciasteczek, co dbają o linię i mimo, że kalorii też ma trochę, to trudno go sobie odmówić. Dla tych co nie odmawiają sobie przyjemności polecam  je z gałką lodów orzechowych lub waniliowych, pycha!



Składniki:

owoce sezonowe, ja użyłam:
  • 70 dkg śliwek węgierek
  • 4 duże gruszki

kruszonka:


  • pół szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki
  • 50 gram masła
  •  łyżka miodu
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • garść płatków migdałowych

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki kruszonki z wyj. brązowego cukru rozcieramy w rękach tak, aby utworzyło się dużo małych grudek
  • śliwki dzielimy na pół, usuwamy pestki, gruszki obieramy i kroimy wzdłuż na małe średnie kawałki, zostawiając środek gruszki. Wykładamy owoce obok siebie lub  można położyć najpierw gruszki, a na nie śliwki.
  • posypujemy owoce kruszonką, posypujemy cukrem i zapiekamy w temperaturze 200 stopni ok. 40 minut - aż gruszki zmiękną i kruszonka ładnie przypiecze się ( śliwki szybciej są miękkie).









2 komentarze:

  1. Kruszonki z dodatkami są dużo lepsze. A te z płatkami lub otrębami są dużo bardziej chrupiące.
    Wypiek udał Ci się znakomicie...gratulacje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu uwielbiam zapiekane owoce, a teraz przypomniałaś mi o nich, i muszę je teraz koniecznie przyrządzić :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny