Mini paszteciki - przekąska, tapas



Zawsze kojarzyły mi się z pysznym smakiem, ale też ze sporą ilością pracy i czasu, który należy przeznaczyć na ich przygotowanie. Nic bardziej mylnego, pod warunkiem, że mamy składniki na szybki farsz. Idealnym momentem na ich zrobienie jest wykorzystanie mięsa, oraz części warzyw (marchew, seler, pietruszka) z rosołu. Samo ciasto bardzo łatwo przygotowuje się i jest na tyle plastyczne, że dobrze wałkuje się. Po upieczeniu ciasto jest jednocześnie miękkie i kruche. Jest to idealna propozycja do barszczyku, na imprezę, gdzie każdy chętnie poczęstuje się małym pasztecikiem. Zaletą ich jest, że można upiec ich sporo na przykład dzień lub dwa dni wcześniej, a przed podaniem wstawić je na ok. 5 minut do gorącego piekarnika i będą idealne :)

  


 Składniki  (na jedną dużą blachę wystarczy połowa składników):

  • 3 żółtka
  • 500 gram mąki ( pół tortowej i krupczatki)
  • 250 gram margaryny
  • 5 dkg rozkruszonych drożdży
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
dowolny farsz  (3 szklanki): 
  • usmażone posiekane pieczarki z cebulą 
  • zmielone lub zblendowane ugotowane mięso z warzywami z rosołu, z przesmażoną cebulą
  • zmielona lub niezbyt dokładnie zblendowana ugotowana kapusta z grzybami, z przesmażoną cebulą




Wszystke składniki ciasta miksujemy, następnie zarabiamy razem na stolnicy, wałkujemy i kroimy w paski (szerokość ok. 10 cm, dowolna długość) .
Pośrodku kładziemy farsz wzdłuż pasków, brzegi smarujemy białkiem i sklejamy brzegi i odwracamy sklejeniem na spód - popatrz na zdjęcie.
Spłaszczamy i kroimy nożem na skos (na kawałki 3 cm lub większe). Ja dodatkowo posmarowałam paszteciki białkiem i posypałam na nie zioło czubrica, ale może być oregano, tymianek.
Pieczemy na pergaminie, w temp. 190 stopni, aż zrumienią się (ok. 20-25 minut).












4 komentarze:

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny