Żółty sos do kurczaka z ryżem, tzw. kurczak w potrawce


Sos idealny do podania z ryżem i  kurczakiem, oraz marchewką z groszkiem. To wszystko koniecznie posypane zieloną pietruszką. To był świąteczny obiad w moim dzieciństwie, z tą różnicą, że kiedyś wszystkie rodzynki zostawiałam na talerzu, dzisiaj już tak nie robię. Smak sosu jest lekko słodko kwaśny, polecam.


Składniki:

  • 0,5 litra rosołu drobiowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • sok z połowy cytryny
  • 2 żółtka
  • czubata łyżeczka mąki
  • 125 ml śmietany 18 lub 30%
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

  • zagotowujemy rosół, dodajemy rodzynki
  • mieszamy śmietanę z mąką, dodajemy do rosołu mieszając
  • żółtka ucieramy i dodajemy stopniowo gorący rosół, cały czas mieszając, aby sos nie zważył się
  • dodajemy sok z cytryny i trochę cukru do uzyskania smaku słodko - kwaśnego, zagotowujemy.









1 komentarz:

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny