Jakie przyprawy dodajemy do jakich potraw ?


Często zastanawiam się, jakie zioła dodać jeszcze do danej potrawy, aby otrzymać idealny smak... Często myślę stereotypowo, mało zmieniam, mam nadzięję, że jak dodam jakąś mniej oczywistą przyprawę, to diametralnie i pozytywne zmienię smak potrawy na pożądany... Zrobiłam więc swoją "ściagę", aby wiedzieć, które z poniższej palety przypraw wybrać do danego rodzaju potraw. Wydrukuję kartkę z poniższą treścią i przykleję ją na wewnętrznej stronie szafki w kuchni. Zrobiłam ją w oparciu o własne doświadczenie, ale i podpowiedzi producentów mieszanek ziołowych i przepisy potraw. Jeśli masz własne spostrzeżenia, napisz je w komentarzu, listę będziemy wspólnie zmieniać.


Zestwienie ziół i przypraw:
  • do curry: kurkuma, imbir, kardamon, korzeń lubczyku, kolendra, pieprz czarny, papryka słodka, chili,cynamon.
  • do pizzy: bazylia, oregano, cebula, czosnek, natka pietruszki, rozmaryn, pieprz czarny, tymianek.
  • do wołowiny: koper, czosnek, kminek, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, papryka czerwona, pieprz czarny, natka pietruszki, rozmaryn, jałowiec, cebula, chili i curry
  • do żurku:  sól, czosnek, cebula, majeranek, pieprz czarny, liście laurowe, ziele angielskie, koperek
  • do ziemiaków:  sól, czosnek, cząber, kolendra, cebula, papryka słodka, majeranek, koperek, chili, pieprz czarny, natka pietruszki, estragon
  • do bigosu: czosnek, papryka słodka, kminek, cebula, kolendra, ziele angielskie, chili, pieprz czarny, liść laurowy, majeranek
  • do mięsa grillowego: majeranek, rozmaryn, tymianek, oregano, gałka muszkatołowa, biały i czarny pieprz, czosnek, cebula, papryka, pieprz kajeński, curry, chili
  • do baraniny: estragon, majeranek, papryka czerwona, pieprz czarny, ziele angielskie, koper, cząber, czosnek, kminek, szałwia, cebula, natka pietruszki,chili i curry
  • do żeberek: sól, papryka słodka i ostra, imbir, czosnek, gorczyca, cukier, pieprz czarny, ziele angielskie, liście laurowe, cynamon, majeranek
  • do dziczyzny:  estragon, liść laurowy, kapary, pieprz czarny, goździki, ziele angielskie, rozmaryn, tymianek, jałowiec
  •  do dań z fasoli:  sól, majeranek, papryka słodka, czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, chili. liść laurowy, cząber, cebula,papryka czerwona, estragon, koper, bazylia
  • do drobiu: cząber, estragon, bylica pospolita, nasiona kminku, majeranek, papryka, pieprz czarny, seler, rozmaryn, tymianek, cebula, curry.
  • do cielęciny: sól, czosnek, cebula, gorczyca, papryka słodka, pieprz czarny, bazylia, koperek, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka czerwona, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, seler, cebula, kapary, curry
  • do gulaszu:  sól, czosnek, papryka słodka, gorczyca, chili, cząber, tymianek, cebula, kolendra, majeranek, kminek, szałwia 
  • do ryb: sól, czosnek, bazylia, gorczyca, imbir, cukier, natka pietruszki, kwas cytrynowy, rozmaryn, cebula, bazylia, cząber, koper, trybula ogrodowa, lubczyk, liść laurowy, papryka, pieprz, tymianek, cebula
  • do wieprzowiny: sól, czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, papryka słodka, cząber, chili, czosnek, liść laurowy, majeranek, papryka czerwona, pieprz czarny, rozmaryn, szałwia, tymianek, cebula, lubczyk, curry.
  • do mięsa duszonego: sól, czosnek, papryka słodka, gorczyca, cukier, kolendra, chili, imbir, tymianek, majeranek, rozmaryn, kurkuma, bazylia, szałwia, cząber, ziele angielskie, oregano, owoc jałowca, natka pietruszki, pieprz czarny, goździki,liście laurowe 
  • do mięsa mielonego: sól, czosnek, pieprz czarny, gorczyca, papryka słodka, majeranek, chili, kolendra, szałwia, cebula, ziele angielskie, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki, goździki
  • do indyka:  sól, papryka słodka, czosnek, cebula, pomidor suszony, cukier, bazylia, chili, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, kurkuma.








10 komentarzy:

  1. Bardzo przydatny post :) Ja do pieczonych ziemniaków dodaję rozmaryn i tymianek, z kolei do piersi z kurczaka mam sprawdzoną mieszankę: sól, pieprz, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, papryka słodka/ostra, kurkuma, curry - ten zestaw daje świetny smak i aromat!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za praktyczne uwagi, pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Drukuję i wieszam na lodówce! Bardzo dziękuję za cudowną ściągę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaaa! Ale to jest bardzo bez urazy subiektywne! Ja bym do niektórych dopisała na prawdę sporo (np. gdzie się podział koper włoski, który powinien być przy wieprzusiu, albo milion przypraw przy pizzy z płatkami chilli na czele, no i ja daję tymianek do żurku?) a niektórych rzeczy bym w życiu nie zjadła z wymienioną przyprawą, np gulaszu z szałwią raczej nie, chociaż zależy z jakiego mięsa ów gulasz. A, i apropos szałwi to do innych rzeczy pasuje świeża i do nieco innych suszona w moim odczuciu, no należałoby wyszczególnić co świeże albo suszone. No i skoro pomidor suszony jest przyprawą, no i biorąc pod uwagę, że cukier się tu znajduje to absolutnie brakuje mi miodu, którym obsesyjnie doprawiam ostatnio wieprzowinę, dynię i wytrawne kanapki :D Myślę, że każdy powinien sam wszystko przetestować i skomponować sobie taką listę. No i nie przekonam chyba nikogo, że kminek jest wstrętny ;)
    To jest materiał na kilkudniową debatę!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą, że każdy powinien mieć swoją listę, ewentualnie zakreślaczem wybrać swoich faworytów. Osobiście kminku nie lubię, ale czasem próbuję się z nim "zaprzyjaźnić", ale nie bardzo mi to wychodzi :)

      Usuń
  4. Świetna ściąga. Ściągam więc ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie lubie bigosu na czerwono wiec papryka odpada

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobrze przyprawiona potrawa to podstawa. W swojej kuchni mam dużo przypraw, bez nich moje potrawy nie miałyby odpowiedniego smaku. Lubię gotować, a to co się lubi trzeba robić dobrze i ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne zestawienie, będe na pewno często wracać i korzystać! :)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny