Medaliony z polędwicy wołowej z aromatycznym winnym sosem czekoladowym

Danie to przygotowywane było w trakcie warsztatów w Akademii Smaku Siemens pod przewodnictwem Konrada Birka. Pracując z Konradem można sporo nauczyć się, przyjrzeć się, jak w sposób wyjątkowo sprawny i krótko można przygotować dwa dania dla 30 osób. Sporo ziół i różnych dodatków użytych do przygotowania tej potrawy sprawiło, że podany sos dodatkowo podkreślił jeszcze bardziej smak serwowanej polędwicy.



Składniki dla 4 osób:

  • 8 medalionów z polędwicy wołowej (każdy po 80 gram)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • pieprz czarny grubo mielony, sól morska
  • 200 ml czerwonego wytrawnego Porto
  • 12 obranych szalotek
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 8 suszonych śliwek
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka zielonego pieprzu w zalewie
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła



Sposób przygotowania:

Wołowinę natrzeć olejem, grubo mielonym pieprzem oraz świeżym tymiankiem, a następnie obsmażyć krótko z każdej strony. Mięso przełożyć na blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 7 minut.

Czerwone wino zagotować razem z szalotkami, tymiankiem, cynamonem, zielonym pieprzem i rozmarynem. Gdy sos zgęstnieje, dodać pokruszoną czekoladę. Poczekać, aż czekolada rozpuści się, zdjąć sos z ognia, dodać masło.

Mięso wyjąć z piekarnika, ułożyć na talerzu i skropić przygotowanym wcześniej sosem z szalotkami i śliwkami. Można podać z włoskimi kluseczkami gnocchi.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny