Danie to przygotowywane było w trakcie warsztatów w Akademii Smaku Siemens pod przewodnictwem Konrada Birka. Pracując z Konradem można sporo nauczyć się, przyjrzeć się, jak w sposób wyjątkowo sprawny i krótko można przygotować dwa dania dla 30 osób. Sporo ziół i różnych dodatków użytych do przygotowania tej potrawy sprawiło, że podany sos dodatkowo podkreślił jeszcze bardziej smak serwowanej polędwicy.
Składniki dla 4 osób:
- 8 medalionów z polędwicy wołowej (każdy po 80 gram)
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- kilka gałązek świeżego tymianku
- pieprz czarny grubo mielony, sól morska
- 200 ml czerwonego wytrawnego Porto
- 12 obranych szalotek
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 8 suszonych śliwek
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka zielonego pieprzu w zalewie
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Wołowinę natrzeć olejem, grubo mielonym pieprzem oraz świeżym tymiankiem, a następnie obsmażyć krótko z każdej strony. Mięso przełożyć na blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 7 minut.
Czerwone wino zagotować razem z szalotkami, tymiankiem, cynamonem, zielonym pieprzem i rozmarynem. Gdy sos zgęstnieje, dodać pokruszoną czekoladę. Poczekać, aż czekolada rozpuści się, zdjąć sos z ognia, dodać masło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz