Tortellini z dynią, orzechami i serem pleśniowym

Tortellini -  wymyśliłam  smak nadzienia i postanowiłam niezwłocznie ten pomysł zrealizować. Nadzienie będzie z dyni, uprażonych orzechów włoskich, niebieskiego sera pleśniowego. Przeglądałam  Youtube, jak należy robić prawidłowo Tortellini, jest kilka sposobów. Można dojść do wniosku, że włoskie  tortellini są trochę, jak  nasze polskie uszka, w zależności od tego, czy wycinamy z ciasta kwadraciki, czy też kółeczka :)   Trochę czasu zajęło mi  gotowanie, ale czasem warto zaangażować się i zjeść coś nowego, innego niż do tej pory.

Farsz :
  • 3 duże ząbki czosnku
  • ćwiartka małej dyni
  • garść orzechów włoskich
  • niebieski ser pleśniowy
  • oliwa
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz,
Sposób przygotowania:
  • Na patelnię z rozgrzaną oliwą  wrzucam pokrojony czosnek, po chwili zdejmujemy z patelni przysmażony czosnek na talerzyk
  • Na patelnię dodajemy ponownie 2-3 łyżki oliwy, po chwili dodajemy drobno pokrojoną dynię.  Dusimy dynię ok. 30 minut, do miękkości i odparowania nadmiaru wody. 
  • Orzechy włoskie kroimy na średnie kawałki, gotujemy je przez jedną minutę, a następnie prażymy na rozgrzanej patelni
  • Dodajemy do dyni wcześniej usmażony czosnek, orzechy włoskie, pokrojoną nać pietruszki, doprawiamy, mieszamy.


Ciasto:
  • 2-3 szklanki przesianej mąki
  • sól - szczypta lub dwie
  • wrzątek
  • łyżka oleju
Sposób przygotowania:

Mieszamy mąkę, sól dodajemy olej i wlewamy trochę wrzątku  ( połowę szklanki) i wyrabiamy rękami. Jeśli jest za dużo mąki  to dodajemy powoli wrzątku, jeśli jest za dużo wody, to dodajemy powoli mąkę - cały czas wyrabiając. Jeśli mamy wyrobioną masę (musimy robić to w miarę szybko) przykrywamy ją innym talerzem odwróconym do góry tak, aby ciasto było w miarę szczelnie zakryte talerzem. Zostawiamy na 5 minut - ciasto powinno trochę zaparować.
Odrywamy kawałki ciasta ( ciasto dzielimy docelowo na 4 części) i wałkujemy podsypując mąkę na blat i na ciasto, aby dało wałkować się jak najcieniej.
Kroję kwadraty, na środku kwadratu kładziemy nadzienie, wodą moczymy pędzelkiem wszystkie cztery boki każdego kwadraciku, łączymy rogi po przekątnej i sklejamy tak, aby farsz nie wypłynął w trakcie gotowania. Następnie sklejamy dwa rogi powstałego trójkąta.  

Gotujemy w posolonym wrzątku 3 minuty.

Pierożki można polać oliwą, podałam je z trzema łyżeczkami puree z dyni, czyli trzema łyżeczkami przyrządzonego wcześniej nadzienia, aby wzmocnić smak Tortellini, oraz małymi różyczkami brokuła.

Przepis jest na 3 głodne osoby. Smacznego:)









2 komentarze:

  1. czytam i czytam i w koncu na zdjeciu sie dopatrzylam gdzie ten ser dodac...:) dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny