Ciasteczka marcepanowe


Jowita w kuchni:

Marcepan, to idealny składnik do wypieku ciasteczek, nadaje im charakterystyczny smak, a jednocześnie nie jest  bardzo intensywny, dzięki czemu możemy też wyczuć inne smaki: smak maślany, waniliowy. Po ostudzeniu przeniosłam je do metalowej puszki na ciasteczka, zastanawiam się, jak długo tam będą - maksymalnie dwa dni!


Składniki:


  •  175 gram marcepanu - ja kupiłam jajko marcepanowe w gorzkiej czekoladzie, ale to może być czysty marcepan lub batony marcepanowe 
  • 2 żółtka
  • 250 gram mąki
  • łyżeczka płaska proszku do pieczenia
  • 50 gram migdałów drobniutko pokrojonych - kupiłam gotowe
  • esencja waniliowa
  • 150 gram masła

Sposób przygotowania:


  • marcepanowe jajko siekamy nożem na kawałki
  • masło miksujemy do miękkości, dodajemy żółtka dalej mieszamy, następnie dodajemy mąkę, esencję i proszek do pieczenia, wszystko razem mieszamy mikserem
  • do mieszanej masy dodajemy kawałki marcepanu i drobno pokrojone migdały, całość wyrabiamy w rękach
  • wyrobiona masa jest bardzo miękka, z masy wyrabiamy kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę przygniatamy lekko dnem szklanki i widelcem odciskamy ślady na ciasteczku.
  • układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut - pieczemy ciasteczka na złoty kolor.
  • po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie, możemy zdejmować je z blachy dopiero po ostudzeniu, wtedy też lekko stwardnieją, są idealnie kruche.
rada: z uwagi na fakt, iż marcepan jest słodki, to nie dodałyśmy cukru. Jeśli lubisz bardziej słodkie ciastka, to dodaj 2-3 łyżeczki cukru pudru - najlepiej posmakować odrobinę surowego ciasta, czy jest wystarczająco słodkie.
Smacznego :)













15 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają i tak samo pewnie smakują:D

    OdpowiedzUsuń
  2. z kawałkami orzechów muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasteczka będą idealne do małej czarnej :) Mnie by na pewno smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis zapisujemy i wypróbujemy :):)
    Pozdrawiamy serdecznie !!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. Na ciasteczka marcepanowe skusze się jak zakupie marcepan. Muszą być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dodatek marcepanu zawsze wzbogaca smak deseru.
    A te ciasteczka muszą być pysznie chrupiące!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jako wielka fanka marcepanu, podbieram przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Co z marcepanem to ja lubię.Do kawki ciasteczka idealne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasteczka superanckie, a zdjęcia jakie piękne:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. chętnie bym skusiła się na takie ciasteczka. :)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny