Placek drożdżowy z kruszonką i owocami


Ciasto drożdżowe, ale jakie? Zdanie na temat, jak zwykle podzielone, na jednomyślność w rodzinie jak zwykle nie ma miejsca. Ja wolę z rabarbarem, ktoś za kruszonką... Dlaczego nie uszczęśliwić wszystkich?


Przepis pochodzi z "KUCHNI POLSKIEJ" ( Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne - 1968), z książki na której miliony Polaków wychowało się, ponieważ nasze babcie i mamy właśnie do tej książki najczęściej sięgały próbując nowych potraw.

 Składniki - Ciasto:
  • 50 dkg mąki
  • 3 dkg drożdży
  • ok. 1/2 litra mleka
  • 2-3 żółtka
  • 10-15 dkg cukru
  • sól
  • 10 dkg masła
  • skórka cytrynowa
  • wanilia
  • tłuszcz do formy
  • 40 dkg rabarbaru pokrojonego w 1 cm kawałki
  • 5 dkg cukru – pudru


 Składniki - kruszonka:

  •  8 dkg masła
  • 8 dkg mąki
  • 5 dkg cukru pudru

Sposób przygotowania:

kruszonka:

mąkę, cukier  puder, masło łączymy razem, rozcierając ciasto w rękach tak, aby powstało jak najwięcej ziaren kruszonki
  
ciasto:
  •  mąkę przesiać, zagrzać, zarobić zaczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i 10 dkg mąki, mleka dodać tyle, aby rozczyn miał gęstość śmietany - zostawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem, aby wyrósł
  • szeroką prostokątną blachę smarujemy tłuszczem, włącznie z brzegami, oprószamy mąką
  • żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę, wyłożyć ją do miski, dodać rozczyn, resztę mleka, szczyptę soli, skórkę cytrynową i wanilię 
  • zarobić ciasto: wyrabiać dokładnie, aż wszystkie składniki połączą się. Gdy ciasto jest gładkie i lśniące i na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza, wlewać po trochu roztopiony i ostudzony tłuszcz, nadal starannie wybijając, aby było pulchne. Zostawić ciasto do wyrośnięcia
  • gdy ciasto zwiększy swoją objętość o 100% , wyłożyć je na blachę, powierzchnię wyrównać, ułożyć  równomiernie pokrojone owoce, posypać kruszonką
  • zostawić je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ponownego
  • gdy ciasto wyrośnie wstawić  do nagrzanego piekarnika  180-200 stopni, piec około 30 minut

Smacznego :)









6 komentarzy:

  1. mniam, zjadłabym teraz takie domowe drożdżowe z kruszonką!
    :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Sobotnie popołudnie ze świeżą drożdżówką z owocami to idealna kompozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam drożdżowe z owocami i kruszonką, Twój placek wygląda jak milion baksów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie takie zawsze robię z owocami i kruszonką i takie u mnie znikają w mig:-) Pysznie wygląda Twoje Gosiu:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gosia, jak ja mam schudnąć do ślubu jak Ty kusisz takimi pysznościami!

    Zapraszam cię do zabawy, chętnie dowiem się o Tobie więcej:

    http://abitepl.blogspot.com/2013/05/zadaj-mi-pytanie-to-ci-na-nie-odpowiem.html

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny