Przystawka z łososia, śledzia i szpinaku


Jest to moja ulubiona przystawka, którą moja siostra robi od lat. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i dietetyczna, co też jest nie bez znaczenia, bo zimowe ubrania schowane a letnie sukienki już na nas czekają – może trochę późno, by myśleć o ładnej sylwetce, ale lepiej teraz niż wcale. Sezon jazdy na rolkach już dawno rozpoczął się, rolkarzy wszędzie pełno, niedawno jeździłam na zaporze goczałkowickiej, nie do pomyślenia, że na Śląsku są takie miejsca. Nie tylko nad morzem można patrzeć przed siebie i widzieć hektary wody i słońce zachodzące nad lasami. Skojarzenia wakacyjne, a mamy środek tygodnia – tak można żyć: woda, słońce, lasy i wiatr we włosach :)

Składniki:

  • łosoś wędzony - opakowanie
  • śledzie marynowane -  2  sztuki
  • świeży szpinak w liściach - 1/2 opakowania
  • koperek do dekoracji
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 1/2 cytryny
  • łyżka masła
  • kurkuma - do koloru
  • sól, pieprz gruboziarnisty
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  •  szpinak świeży przelewamy na sicie wrzątkiem, a następnie zimną wodą - szpinak należy osuszyć
  • na folii układamy łososia wędzonego  tak, aby utworzył się prostokąt, następnie na łososiu rozkładamy szpinak i wzdłuż prostokąta układamy śledzie - całość zwijamy w roladę i wkładamy do lodówki na 30 minut
  • wino z sokiem z cytryny zagotowujemy, mąkę rozprowadzamy w małej ilości zimnej wody i dodajemy do gotującego się wina, chwilę mieszamy, dodajemy masło, odrobinę kurkumy dla koloru i doprawiamy solą i pieprzem
  • roladę po rozwinięciu folii kroimy w poprzek na mniejsze kawałki, całość polewamy sosem, dekorujemy koperkiem

Smacznego :) 










8 komentarzy:

  1. Pysznie!
    Lubię takie połączenia szpinaku i łososia.
    A śledź musi tu dodatkowo ubarwiać smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne, i ten sos! Gdzie tam sushi do Twoich roladek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosiu wspaniała przystawka :) pięknie się prezentuje! wykorzystam przepis już przy pierwszej okazji :D miłego dnia!! słonko dziś pięknie grzeje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe połączenie :) i wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialna przystawka. I te śledzie...:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. To mnie ogromnie zaskoczyłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. moje ulubione składniki :P ja niestety na rolkach jeździć nie umiem, ale nadrabiam na rowerku :)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny