Tarta z botwinką i kozim serem


Każdy szanujący się bloger kulinarny w ostatnich dniach inauguruje sezon wiosenno-letni potrawami z botwiną,  szparagami i rabarbarem :)  Wszystkie te składniki pojawią się niedługo, zaczniemy od przepisu na tartę, których jest już sporo na blogu, ale takiej nie było...


Składniki do ciasta kruchego ( średnica formy okrągłej - 26 cm):

  • 250 g przesianej mąki,
  • 100 g margaryny lub masła,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 1,5 łyżki śmietany


Składniki nadzienia:

  • 1 duży pęczek botwiny - zwracam uwagę, aby liście były świeże, nie zwiędnięte
  • łyżka masła 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5 plastrów żółtego sera ostrego
  • 3  jajka
  • śmietana kremówka- 2-3 łyżki
  • sól morska, pieprz świeżo mielony, zioła prowansalskie
  • ser kozi w kształcie rolady - 100 gram
  • pęczek koperku
  • krem z octu balsamicznego do smaku i dekoracji
  • garść orzechów włoskich



Przygotowanie:

  • mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem
  • schłodzone kruche ciasto rozwałkowujemy, przenosimy do formy, dociskamy brzegi i usuwamy nadmiar ciasta
  • na ciasto kładziemy pergamin i wsypujemy fasolkę (aby ciasto nam nie urosło) pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, następnie zdejmujemy pergamin z fasolkami i pieczemy samo ciasto jeszcze  5 minut, wyjmujemy z pieca
  • kroimy na 0,7 cm kawałki łodygi botwiny
  • kroimy liście botwiny na 2 cm kawałki
  • na rozgrzaną patelnię wrzucam masło, pokrojony drobno czosnek, przez ok. 1 minutę przesmażam- dodaję pokrojone łodygi botwiny i duszę pod przykryciem ok. 7 minut, po tym czasie dodaję liście botwiny i razem duszę je jeszcze 5 minut, połowę koperku, pokrojony drobno żółty ser.
  • miksuję 3 jajka na pianę, dodaję śmietanę,  pół łyżeczki ziół prowansalskich, sól morską, pieprz grubo mielony, miksuję wszystko na pianę
  • nadzienie rozkładam równomiernie na upieczonym spodzie tarty, polewam lekko sosem balsamicznym
  • masę jajeczną wylewam równomiernie na tartę i wkładam szybko do piekarnika - przez pierwsze 3 minuty włączam opcje piekarnika „termoobieg”, aby masa stężała nam szybko i nie zrobił się zakalec 
  • następnie wyłączam „termoobieg” i ok. 20-25 minut piekę tartę ustawiając piekarnik "góra/dół", pięć minut  przed końcem pieczenia rozkładam na tarcie pokrojoną na plastry roladę z sera koziego,  sypię gruboziarnistym pieprzem
  • kroję na średnie kawalki orzechy włoskie, wrzucam je na rozgrzaną patelnię i ok. jednej minuty prażę orzechy mieszając, aby nie przypaliły się
  • przed podaniem dekoruję tartę listkami koperku, orzechami i octem balsamicznym
Smacznego :)













6 komentarzy:

  1. Łomatko... wychodzi na to, że nie mam dla siebie szacunku! ;)
    PS. Tarta wygląda mniamuśnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja rodzina byłaby zachwycona taką tartą:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super fajna! :) Bardzo podoba mi się nadzienie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tez robię z botwinka, super:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak pysznie i wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny