Gruszki z szynką dojrzewającą i serem pleśniowym

Gruszki z szynką dojrzewającą i serem pleśniowym, to bardzo szybka przekąska, lekka odmiana od najczęściej wykorzystywanego melona w tym zestawieniu smaków.
Pierwszy raz postanowiłam zrobić coś wytrawnego z gruszek, zamarynowałam obrane i pokrojone gruszki w soku z pomarańczy, jabłkowym occie winnym i przyprawach. Gruszki lekko "ugotowały " się, straciły trochę na smaku owocowym, a zyskały na smaku wytrawnym, bardziej pasującym do sera pleśniowego i szynki. Zaletą tej przekąski jest to, że jest mało kaloryczna, że można nie liczyć wykałaczek na talerzyku popijając lampkę wina...  Smacznego:)

Składniki:
  • 3 duże gruszki
  • ser pleśniowy Castello
  • 2 opakowania szynki dojrzewającej
  • 2 łyżki jabłkowego octu winnego
  • 1 pomarańcza
  • goździki - kilka sztuk, szczypta soli
  • ocet balsamiczny
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:
  • gruszki obieramy, usuwamy środek gruszki z nasionami, dzielimy każdą gruszkę na 8 części
  • ósemki gruszek moczymy przez ok. 30 minut w marynacie: sok z pomarańczy, ocet winny, szczypta soli, goździki
  • ser pleśniowy kroimy na płaskie nieduże plastry
  • każdy plaster szynki dzielimy  krojąc ją wzdłuż 
  • zawijamy plastrem szynki gruszkę połączoną z serem, wykałaczką spinamy końce szynki
  • polewamy octem błyskawicznym dla smaku i dekoracji












2 komentarze:

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny