Sałatka z kuskusem i warzywami

Szybka sałatka, która jest dobrym połączeniem zarówno z serwowaną rybą, jak i mięsem. Jest bardzo orzeźwiająca, ponieważ jest w niej sporo cytryny i świeże zioła. Jest to bardzo szybka w przygotowaniu, oparta na bazie świeżych  i sezonowych warzyw. W mojej sałatce dodałam ugotowany bób, ale nie jest jest on niezbędny, ale był to pomysł na jego wykorzystanie, inaczej niż puree czy zupa.


Składniki:

  • 100 gram kuskusu
  • 1 duży pomidor
  • 1 mała żółta papryka
  • 1 połowa ogórka
  • 200 gram bobu
  • 1 mała czerwona cebula
  • kilka gałązek zielonej pietruszki, odrobina świeżej mięty
  • oliwa
  • połowa cytryny
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Kuskus zalewamy wrzątkiem tak, aby wlać wrzątek o 0,5 cm więcej,  niż poziom kuskusu w naczyniu, przykrywamy naczynie pokrywką i zostawiamy go na 10 minut, aby zwiększył swoją objętość.  Bób gotujemy do miękkości wrzucając go do osolonego wrzątku, odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórki. Pomidor kroimy w średnio drobną kostkę, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Solimy paprykę, aby zmiękła. Ogórek ze skórką kroimy  wzdłuż na połowę, każdą połowę kroimy wzdłuż na 3 części - wszystkie podłużne kawałki kroimy na kawałki o szerokości i 1 cm.  Natkę pietruszki i miętę kroimy drobno.
Łączymy wszystkie składniki, polewamy dosyć obficie oliwą, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, solimy, pieprzymy, delikatnie mieszamy. Podajemy sałatkę na zimno, najlepiej  schłodzić ją w lodówce.

Smacznego :)









3 komentarze:

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny