Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych organizowanych Centrum Społeczności Żydowskiej w Krakowie. Słodka sałatka była dla mnie wielkim zaskoczeniem, bardzo pozytywnym. Od siebie dodałabym do kuskusu jeszcze odrobinę płynnego miodu, paprykę chilli w proszku, ewent. trochę soku z pomarańczy. Zapach krojonych fig, mięty i cytryn unosił się w powietrzu, bardzo polecam, tę sałatkę. Jak zawsze przy każdej sałatce proporcje składników zależą od gustu jej odbiorców- ja dodałabym mniej kuskusu, aby smak daktyli i mięty był bardziej wyrazisty. Nie przypuszczałam, że połączenie kilku poniższych składników będzie tak rewelacyjne, polecam :)
Składniki:
- 50 gram daktyli suszonych
- 25 gram płatków migdałowych
- 15 listków mięty
- 200 gram kuskusu
- 250 ml wrzątku lub gorącego bulionu warzywnego
- 1-2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, sok z cytryny
Przygotowanie:
- kuskus zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy oliwę , sól, pieprz, sok z cytryny i całość odstawiamy na ok. 6 minut
- daktyle i miętę drobno kroimy
- płatki migdałowe prażymy na suchej patelni
- łączymy wszystkie składniki i doprawiamy.
Pyszna propozycja. Ja jednak jakbym zrobiła to musiałabym sama zjeść, bo moi na słodko lubią tylko desery;-)
OdpowiedzUsuńcóż za intrygujące połączenie! będę musiała kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuń