Kuskus z daktylami

Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych organizowanych Centrum Społeczności Żydowskiej w Krakowie. Słodka sałatka była dla mnie wielkim zaskoczeniem, bardzo pozytywnym. Od siebie dodałabym do kuskusu jeszcze odrobinę płynnego miodu, paprykę chilli  w proszku, ewent. trochę soku z pomarańczy. Zapach krojonych fig, mięty i cytryn unosił się w powietrzu, bardzo polecam, tę sałatkę. Jak zawsze przy każdej sałatce proporcje składników zależą od gustu jej odbiorców- ja dodałabym mniej kuskusu, aby smak daktyli i mięty był bardziej wyrazisty. Nie przypuszczałam, że połączenie kilku poniższych składników będzie tak rewelacyjne, polecam :) 


Składniki:

  • 50 gram daktyli suszonych
  • 25 gram płatków migdałowych
  • 15 listków mięty
  • 200 gram kuskusu
  • 250 ml wrzątku lub gorącego bulionu warzywnego
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, sok z cytryny


Przygotowanie:


  • kuskus zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy oliwę , sól, pieprz, sok z cytryny i całość odstawiamy na ok.  6 minut
  • daktyle i miętę drobno kroimy
  • płatki migdałowe prażymy na suchej patelni
  • łączymy wszystkie składniki i doprawiamy.



2 komentarze:

  1. Pyszna propozycja. Ja jednak jakbym zrobiła to musiałabym sama zjeść, bo moi na słodko lubią tylko desery;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. cóż za intrygujące połączenie! będę musiała kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny