Pikantna pierś z kaczki podana z duszonymi gruszkami

Przepis pochodzi z warsztatów Akademii Smaku Siemens. Polecam, jest to najlepsza metoda  przygotowania piersi z kaczki, aby mięso było lekko różowe i soczyste. Jeśli nie mamy wszystkich składników marynaty, to nie dramat, dajmy te, które najbardziej nam odpowiadają. Zdjęcia nie są perfekcyjne, natomiast smak kaczki w połaczeniu z gruszkami jest wyborny. 



Składniki dla 4-6 osób:
  • 4 duże lub 6 małych oczyszczonych piersi z kaczki 
  • 80g ulubionych kiełków 


Marynata:


  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka wędzonej, czerwonej papryki
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu oraz majeranku
  • 100 g cukru
  • ½ kostki masła
  • 4 duże, obrane, pokrojone w cząstki i skropione sokiem z cytryny gruszki
  • 100 ml wina Tokaj lub śliwowicy
  • 3 łyżki miodu pszczelego
  • sok z cytryny, kardamon, grubo mielony czarny pieprz do smaku




Sposób przygotowania:

Peklowane piersi z kaczki natrzeć dokładnie wszystkimi połączonymi składnikami marynaty i odstawić do lodówki na około 4-6 godzin. Cukier skarmelizować. Dodać masło oraz gruszki i krótko smażyć, tak aby owoce pozostały w całości. Następnie skropić winem Tokaj, a gdy trochę odparuje dodać miód oraz przyprawy. Zamarynowane mięso obsmażyć na patelni (zaczynając od skóry), a następnie ułożyć na blasze i piec 15-20 minut w temperaturze 180ºC. Soczyste i aromatyczne piersi przełożyć na deskę, odczekać chwilę i pokroić w plastry. Tak przygotowane piersi z kaczki ułożyć na aromatycznych gruszkach. Przed podaniem mięso należy skropić sosem powstałym podczas duszenia owoców i udekorować kiełkami słonecznika. Podawać z dowolnym dodatkiem, na zdjęciu kaczka podana jest z pieczonym torcikiem ziemniaczanym.



autor: AS Siemens







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny