Sałatka z młodego szpinaku, winogron i gorgonzoli

Jedna z najbardziej uniwersalnych sałatek, wszystkie składniki całą zimę są dostępne w Polsce, dlatego też cieszy się ona  wielką popularnością. Jest ona bardzo lubiana, a młody szpinak można zastąpić świeżą rukolą, która nadaje sałatce lekko orzechowy smak.


Składniki:

  • 4 szklanki młodego szpinaku
  • 2 garści czerwonych winogron
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 50  gram gorgonzoli


Składniki na sos ( 1/2 szklanki):

  • 1/8 szklanki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sól, pieprz



Przygotowanie:

  • wszystkie składniki sosu blendujemy lub miksujemy
  • winogrona dzielimy na połówki, orzechy kroimy na średnie kawałki, ser kroimy na małą kostkę
  • wszystkie składniki sałatki mieszamy z sosem w dużej salaterce











3 komentarze:

  1. Ja osobiście nie miałem jeszcze okazji spróbować, ale wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też taka robię:) tylko często zamiast szpinaku jakieś sałaty różne, czasami tez dodatkowo awokado:)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny