Jedna z najbardziej uniwersalnych sałatek, wszystkie składniki całą zimę są dostępne w Polsce, dlatego też cieszy się ona wielką popularnością. Jest ona bardzo lubiana, a młody szpinak można zastąpić świeżą rukolą, która nadaje sałatce lekko orzechowy smak.
Składniki:
- 4 szklanki młodego szpinaku
- 2 garści czerwonych winogron
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 50 gram gorgonzoli
Składniki na sos ( 1/2 szklanki):
- 1/8 szklanki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 1/3 szklanki oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- wszystkie składniki sosu blendujemy lub miksujemy
- winogrona dzielimy na połówki, orzechy kroimy na średnie kawałki, ser kroimy na małą kostkę
- wszystkie składniki sałatki mieszamy z sosem w dużej salaterce
O tak, moja ulubiona:-)
OdpowiedzUsuńJa osobiście nie miałem jeszcze okazji spróbować, ale wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńTeż taka robię:) tylko często zamiast szpinaku jakieś sałaty różne, czasami tez dodatkowo awokado:)
OdpowiedzUsuń