Cynamonowe ciasteczka drożdżowe - cinnabon OK

Stoisko z Cinnabon w galeriach handlowych zawsze  przyciąga moją uwagę, zwłaszcza jak widzę pewne i perfekcyjne ruchy pracowników cukierni przy ich wyrabianiu. Zawsze jestem pod wrażeniem. Takie drożdżowe ślimaczki możemy przygotować w domu i niekoniecznie z polewą, bo nie zawsze serek Philadephia mamy w domu, a do wykonania polewy jest on niezbędny. Zawsze nasz domowy cinnabon możemy ozdobić kleksem bitej śmietany.  Wbrew pozorom nie ma przy nich dużo pracy i mogą być przyjemną niespodzianką dla rodziny na poranne śniadanie lub podwieczorek do kawy lub herbaty.



 Składniki - Ciasto:

  • 25 dkg mąki
  • 2 dkg drożdży
  • ok. 1/4 litra mleka
  • 2 żółtka
  • 10 dkg cukru
  • sól
  • 5 dkg masła
  • cukier waniliowy


 Składniki - nadzienie:

  •  6 łyżek cukru
  • 3 łyżki masła
  • banan lub kandyzowana skórka pomarańczowa, możemy dodać zmielone migdały lub orzechy laskowe - 2 łyżki
  • 2 łyżki cynamonu


 Składniki -polewa:
  • 250 gram Philadephia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 10 kropel  esencji waniliowej


Sposób przygotowania:

nadzienie:

połowę banana miksujemy, a drugą połowę kroimy drobno, rozpuszczamy masło w mikrofalówce ( 30 sekund) i łączymy wszystkie składniki nadzienia

polewa: wszystkie składniki miksujemy
  
ciasto:
  •  mąkę przesiewamy, zarabiamy zaczyn: drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i 5 dkg mąki, mleka dodajemy tyle, aby rozczyn miał gęstość śmietany - zostawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem, aby wyrósł
  • żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę, wylewamy ją do miski, dodajemy zaczyn, resztę mleka, szczyptę soli i cukier waniliowy
  • wyrabiamy ciasto dokładnie, aż wszystkie składniki połączą się. Gdy ciasto jest gładkie i lśniące i na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza, wlewamy po trochu roztopiony i ostudzony tłuszcz, nadal starannie wybijając, aby było pulchne. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia
  • gdy ciasto zwiększy swoją objętość o 100%, wykładamy je na stolnicę, wałkiem wyrabiamy ciasto na kształt prostokąta
  • równomiernie na cieście rozprowadzamy nadzienie i rulon kroimy w poprzek  na tyle kawałków ile mamy foremek, szerokość ok.3-4 cm.
  • w foremce na muffiny wkładamy kwadratowe kawałki pergaminu i kawałki ciasta
  • wstawiamy  do nagrzanego piekarnika  180 stopni, pieczemy  około 25-30 minut, ciasto ma być przypieczone na złoty kolor i ma wyglądać na chrupiące.
  • polewamy pyszną polewą na gorące bułeczki

Smacznego :)














5 komentarzy:

  1. uwielbiam je. a w domowej wersji muszą być jeszcze lepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne te Twoje ślimaczki Gosiu:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. W drozdzowkach cinnabon nie ma banana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są różne, jednak do cynamonowych dodałam banana, aby ciasto było bardziej wilgotne - pozdrawiam:)

      Usuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny