Tort szwarcwaldzki - przepis mojej Mamy

Ciasto, które w moim rodzinnym domu jest prawie zawsze na przyjęciach urodzinowych lub innych świętach. Czasem jest zbyt często pieczony, ale zawsze jeśli pojawia się na stole, to na pewno powiem o nim, że jest przepyszny. Słodycz śmietany, kwaskowatość wiśni i wytrawny smak gorzkiej czekolady sprawia, że trzeba mieć nie lada silny charakter, aby nie sięgnąć po drugi kawałek... Ja takiego charakteru nie mam w kwestii słodyczy, a w szczególności jeśli dotyczy to czekolady i zawsze mam dokładkę :)
Polecam, bo smak jest rewelacyjny, a jednocześnie ciasto ma lekkość w sobie (jedynie bita śmietana zawiera trochę tłuszczu). Ciasto powinno być przygotowane dzień wcześniej, biszkopt jest wtedy lekko wilgotny i smaki poszczególnych warstw przenikają się.




Składniki na masę wiśniową i śmietanową, oraz dekorację:

  • litrowy słoik kompotu  wiśni bez pestek
  • 3 małe kubki śmietany 30 % ( ok. 220 ml każda)
  • 3 śmietan fiksy
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 ml wiśniówki
  • 2 łyżki mąki ziemiaczanej
  • 1 tabliczki gorzkiej czekolady i wiśnie kandyzowane lub z konfitury do dekoracji (ja wyjątkowo udekorowałam pestkami granatu, bo tym razem nie miałam konfitury)

Składniki na biszkopt na małą tortownicę:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki maki tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemiaczanej
  • 2 łyżki  kakao  niesłodzonego
  • szczypta soli
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru

przygotowanie biszkoptu:

  • w jednej misce długo ubijamy całe jajka i cukier na gęstą pianę - ważne, aby jak najbardziej napowietrzyć masę - minimum 5 minut
  • w drugiej misce mieszamy pozostałe składniki
  • do ubitych jajek przez sitko wsypujemy sypkie składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką
  • przekładamy masę do małej tortownicy ( moja ma średnicę 24 cm)
  • wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika ( 150 stopni docelowo) na 30 minut,
  • po  upieczeniu, ostudzeniu, kroimy biszkopt ostrym nożem na dwie części



Sposób przygotowania ciasta:

  • odcedzamy wiśnie od soku, uzupełniamy sok  wodą  do otrzymania 0,5 litra płynu
  • odlewamy połowę szklanki soku i mieszamy z mąką ziemiaczaną, pozostałość soku zagotujemy, odstawiamy garnek i dodajemy wymieszaną mąkę z sokiem, dokładnie mieszamy i ponownie zagotowujemy (do pojawienia się pierwszych bąbelków powietrza), dodajemy wiśnie i wiśniówkę i dokładnie mieszamy, 
  • jeszcze ciepłym kisielem z wiśniami smarujemy 2 blaty biszkoptów
  • ubijamy śmietanę  z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i śmietan fiksami, odstawiamy część bitej śmietany do dekoracji (kilka łyżek)
  • nakładamy pozostałą bitą śmietanę na 2 blaty z ostudzonym kisielem wiśniowym i układamy jedną warstwę biszkoptu na drugą.
  • dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy kawałkami pokrojonej czekolady i kandyzowanymi wiśniami. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)














3 komentarze:

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny