Tarta z owocami z kremem z białej czekolady

Jestem bardzo zaskoczona, że w otchłani mojego bloga zgubiłam przepis na pyszną i przepiękną tartę. Owoce można zmienić, ja zaczęłam już korzystać z moich zapasów zimowych, a dokładnie z mrożonych malin. Może to letnie wspomnienie, ale jaki zastrzyk pozytywnej energii :)



Składniki do ciasta kruchego na średnią tortownicę:

  • 250 gram mąki tortowej
  • 100 gram masła
  • 2 żółtka,
  • łyżka śmietany 12 lub 18%
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie obeschło.Po schłodzeniu wypełniamy formę ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, w nagrzanym piekarniku do uzyskania złotego koloru - ok.20 minut.






Masa z białej czekolady:



  • 1-2 łyżki cukru pudru 
  • biały kremowy serek - 250 gram
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • cukier waniliowy
  • skórka starta z jednej limonki lub małej cytryny
  • maliny, borówki do dekoracji

    Rozpuszczamy czekoladę przez 45 sekund w mikrofalówce. Ubijamy serek, dodajemy cukier waniliowy i cukier, płynną białą czekoladę i startą skórkę z limonki. Schładzamy i wlewamy masę na upieczone ciasto, po zastygnięciu masy ( w lodówce) dekorujemy je owocami.


    Jeśli nie mamy czekolady i serka mascarpone wystarczy ubić 300 ml śmietany 30%, dodać  cukier waniliowy i trochę cukru pudru dla smaku i śmietan-fix w ilości wg przepisu na opakowaniu - ciasto też pysznie  smakuje z bitą śmietaną:)
















    7 komentarzy:

    1. Robiłam w lecie podobną tartę. Miło taką teraz zobaczyć na blogu w listopadowy wieczór :) Cieplej mi się zrobiło :)

      OdpowiedzUsuń
    2. skąd te wszystkie piękne owoce?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. ciasto robiłam we wrześniu i o nim zapomniałam, nie ma złego co by na dobre nie wyszło, zwłaszcza, że mamy deszcz za oknem :)

        Usuń
    3. zaszalałaś na kolorowo i smacznie :)
      przepis kradnę i wrzucam do polecanych :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Oj kusisz - jest tam wszystko co lubię! I co ja mam teraz zrobić z pluchą z oknem i bez takich pięnych owoców do tej tarty? ;)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. zrobić to samo , tylko z innymi owocami lub mrożonymi :)

        Usuń
    5. Jeny, takie letnie ciasto w ten szary listopadowy dzień... Nie sposób się do niego nie uśmiechnąć :)

      OdpowiedzUsuń

    Wydruk

    Print Friendly and PDF

    Kraków - blog kulinarny