Sos idealny do podania z ryżem i kurczakiem, oraz marchewką z groszkiem. To wszystko koniecznie posypane zieloną pietruszką. To był świąteczny obiad w moim dzieciństwie, z tą różnicą, że kiedyś wszystkie rodzynki zostawiałam na talerzu, dzisiaj już tak nie robię. Smak sosu jest lekko słodko kwaśny, polecam.
Składniki:
- 0,5 litra rosołu drobiowego
- 2 łyżki rodzynek
- sok z połowy cytryny
- 2 żółtka
- czubata łyżeczka mąki
- 125 ml śmietany 18 lub 30%
- cukier do smaku
Sposób przygotowania:
- zagotowujemy rosół, dodajemy rodzynki
- mieszamy śmietanę z mąką, dodajemy do rosołu mieszając
- żółtka ucieramy i dodajemy stopniowo gorący rosół, cały czas mieszając, aby sos nie zważył się
- dodajemy sok z cytryny i trochę cukru do uzyskania smaku słodko - kwaśnego, zagotowujemy.
pycha :) jeden z moich ulubionych sosów :)
OdpowiedzUsuńUżyłam ostatnio sosu czarnomorskiego z Tomaty.pl i danie wyszło rewelacyjne i bardzo aromatyczne. Polecam wszystkim
OdpowiedzUsuń