Stoisko z Cinnabon w galeriach handlowych zawsze przyciąga moją uwagę, zwłaszcza jak widzę pewne i perfekcyjne ruchy pracowników cukierni przy ich wyrabianiu. Zawsze jestem pod wrażeniem. Takie drożdżowe ślimaczki możemy przygotować w domu i niekoniecznie z polewą, bo nie zawsze serek Philadephia mamy w domu, a do wykonania polewy jest on niezbędny. Zawsze nasz domowy cinnabon możemy ozdobić kleksem bitej śmietany. Wbrew pozorom nie ma przy nich dużo pracy i mogą być przyjemną niespodzianką dla rodziny na poranne śniadanie lub podwieczorek do kawy lub herbaty.
Składniki - Ciasto:
- 25 dkg mąki
- 2 dkg drożdży
- ok. 1/4 litra mleka
- 2 żółtka
- 10 dkg cukru
- sól
- 5 dkg masła
- cukier waniliowy
Składniki - nadzienie:
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki masła
- banan lub kandyzowana skórka pomarańczowa, możemy dodać zmielone migdały lub orzechy laskowe - 2 łyżki
- 2 łyżki cynamonu
Składniki -polewa:
- 250 gram Philadephia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 10 kropel esencji waniliowej
Sposób przygotowania:
nadzienie:
połowę banana miksujemy, a drugą połowę kroimy drobno, rozpuszczamy masło w mikrofalówce ( 30 sekund) i łączymy wszystkie składniki nadzienia
polewa: wszystkie składniki miksujemy
ciasto:
- mąkę przesiewamy, zarabiamy zaczyn: drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i 5 dkg mąki, mleka dodajemy tyle, aby rozczyn miał gęstość śmietany - zostawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem, aby wyrósł
- żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę, wylewamy ją do miski, dodajemy zaczyn, resztę mleka, szczyptę soli i cukier waniliowy
- wyrabiamy ciasto dokładnie, aż wszystkie składniki połączą się. Gdy ciasto jest gładkie i lśniące i na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza, wlewamy po trochu roztopiony i ostudzony tłuszcz, nadal starannie wybijając, aby było pulchne. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia
- gdy ciasto zwiększy swoją objętość o 100%, wykładamy je na stolnicę, wałkiem wyrabiamy ciasto na kształt prostokąta
- równomiernie na cieście rozprowadzamy nadzienie i rulon kroimy w poprzek na tyle kawałków ile mamy foremek, szerokość ok.3-4 cm.
- w foremce na muffiny wkładamy kwadratowe kawałki pergaminu i kawałki ciasta
- wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni, pieczemy około 25-30 minut, ciasto ma być przypieczone na złoty kolor i ma wyglądać na chrupiące.
- polewamy pyszną polewą na gorące bułeczki
Smacznego :)
uwielbiam je. a w domowej wersji muszą być jeszcze lepsze ;)
OdpowiedzUsuńPiękne te Twoje ślimaczki Gosiu:-)
OdpowiedzUsuńdziekuję :)
UsuńW drozdzowkach cinnabon nie ma banana :)
OdpowiedzUsuńsą różne, jednak do cynamonowych dodałam banana, aby ciasto było bardziej wilgotne - pozdrawiam:)
Usuń