Jeśli wygrałabym wczasy i miałabym wybór w Grecji lub we Włoszech, to miałabym spory problem z podjęciem decyzji, gdzie jechać. Oba miejsca uwielbiam i na pewno będę tam nie raz , nie dwa. Podobnie jest w kuchni, włoska czy grecka potrawa, wybór też nie jest łatwy, zwłaszcza gdy mamy słabość do oliwy, słodkich pomidorów, domowych makaronów, do serów, grillowanych warzyw i lokalnego wina. Ja taką słabość mam, więc spaghetti po grecku, to moja propozycja na danie z makaronu.
Składniki:
- 2 duże ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 nieduży bakłażan
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 80 gram sera feta
- kilkanaście czarnych oliwek
- 500 gram makaronu
- sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek do smaku,
- 1/4 łyżeczki cukru, ale niekoniecznie, gdy na koniec okaże się, ze masa pomidorowa jest trochę za kwaśna
- świeże zioła do dekoracji np. tymianek
Sposób przygotowania:
- bakłażana obieramy ze skórki i kroimy w bardzo drobną kostkę
- na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy pokrojony czosnek, po chwili dodajemy pokrojonego bakłażana, przesmażamy mieszając do jego zmięknięcia, około 5 minut
- zalewamy bakłażana pomidorami (całą zawartość puszek), przyprawiamy do smaku, mieszamy i dusimy około 30 minut na małym ogniu, aż bakłażany nie będą surowe, co pewien czas mieszając
- gotujemy makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu
- fetę kroimy w drobną kostkę, połowę fety wrzucamy do sosu przed samym podaniem, delikatnie mieszamy i podajemy z makaronem
- dekorujemy pozostałymi kawałkami fety, oliwkami i świeżymi ziołami.
Smacznego
doskonałe danie :) zjadłabym z przyjemnością :D
OdpowiedzUsuńCzar wakacji na talerzu;)
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczny przepis :)wiem że nikt nie przepada za zostawianiem linkow do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby sie nam wszyskim znależć :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję że sie nie gniewasz :) (u mnie kuchnia moda kosmetyki ) i jeszcze dwa dni konkursu zapraszam link na dole posta :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk