Danie przygotowywane było na warsztatach Akademii Smaku Siemens. Ryba była upieczona, delikatnie przygotowana, w otoczeniu rewelacyjnego sosu ogórkowego, przyrządzonego z kiszonych ogórków. Sos mnie zachwycił i nie tylko mnie. Szczerze polecam ten przepis, głównie za fantastyczny smak i prostotę wykonania.
Składniki dla 4 osób:
4 x 180 g filet z dorsza bez skóry (ewentualnie łososia, ale
ze skórą)
Marynata:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- Kilka gałązek świeżego koperku oraz pietruszki
- 4 ząbki pokrojonego w plastry czosnku
- Sól morska, grubo mielony czarny pieprz
Sos ogórkowy:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła
- 2 pokrojone w kostkę szalotki
- 4 obrane, oczyszczone i pokrojone w kostkę ogórki kiszone
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 szklanka śmietany kremówki 36%
- 1 mały pęczek koperku
- Sól morska, cukier, biały pieprz do smaku
- 100g czerwonego kawioru
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Umyte i
osuszone filety z dorsza natrzeć marynatą i odstawić na 1-2 godziny do lodówki.
Na oliwie z masłem podsmażyć cebulę i
ogórki przez około 5 minut, często mieszając. Następnie wlać bulion oraz śmietanę
i gotować do momentu odparowania wody, doprawiając w trakcie do smaku. Przed
podaniem do sosu dodać świeżo siekany koperek. Zamarynowaną rybę piec 20 minut
w piekarniku nagrzanym do 180°C. Upieczonego dorsza podawać z aromatycznym
sosem i łyżką czerwonego kawioru.
o rany....coś niesamowitego :) zjadłabym nie jeden kawałek :)
OdpowiedzUsuńTa rybka akurat była najmniej w moim guście, tzn. rybka była smaczna, sos do mnie nie przemówił.
OdpowiedzUsuńO, przyłapałaś mnie na krojeniu szalotek ;)
To mój faworyt, zaraz po serze camembert, który mnie urzekł całkowicie.
OdpowiedzUsuńsos ogórkowy, to był dla mnie hit warsztatów
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńSwego czasu jadałem łososia z dodatkiem truskawek i był przepyszny - czy z ogórkiem jest podobnie? Szukając ciekawych przepisów z łososiem w roli głównej natknąłem się na ten portal: https://mowisalmon.pl/recipes/ - czy miałeś okazję przyrządzić go według jednego z dostępnych przepisów?
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń