Grillowane bakłażany w sosie pomidorowym, to jedna z pozycji w menu restauracji, do której czasem chodzimy ze znajomymi. Wzbogaciłam moją wersję tego dania o kulki mięsne (z wiórkami cukinii), które dopełniają smak i zmieniają przystawkę w danie główne. Jest bardzo aromatyczne, pachną pomidory, czosnek, świeża bazylia i oregano. Parmezan zachęca jeszcze bardziej. Danie wygląda trochę niepozornie, zapewniam jednak, że lepiej smakuje, niż wygląda :)
Składniki:
- 500 gram mięsa mielonego
- 2 bakłażany
- 1 cukinia
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2-3 ząbki czosnku
- zielona pietruszka
- parmezan
- cebula
- oliwa
- świeża bazylia i oregano, sól, pieprz, tymianek
- 1 jajko
- bułka tarta
Sposób przygotowania:
- bakłażany obieramy ze skórki, kroimy w średnią kostkę
- cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę
- cukinię ścieramy na wiórki
- na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy czosnek, po chwili dodajemy pokrojone pomidory, sól, pieprz, liście bazylii i oregano.
- na rozgrzanej dużej patelni z 4 łyżkami oliwy grillujemy bakłażany pokrojone w kostkę, po ok. 7 minutach przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy jeszcze 10 minut
- podsmażamy cebulę,
- cebulę, wiórki cukinii, jajko, przyprawy dodajemy do mięsa mielonego. Wyrabiamy, formujemy małe kulki, jeśli mamy z tym problem, to dodajemy bułkę tartą
- do garnka z gotującą się wodą wrzucamy uformowane kulki z mięsa, gotujemy 3 minuty i odcedzamy
- do dużej patelni z bakłażanami dodajemy ugotowane kulki z mięsa, zalewamy przygotowanym sosem pomidorowym, przyprawiamy, dusimy 10 minut
- posypujemy parmezanem
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz