Zapiekanka rybna należy do dań bardziej czasochłonnych, ale jest w niej mnóstwo warzyw, a czego nie robi się dla zdrowia:) Idealna jest na kolację, mamy możliwość przygotowania jej wcześniej, a następnie podpieczenia przed samym podaniem. Nie musimy też używać piekarnika, wystarczy teflonowa nie przywierająca patelnia. Lubię ryby, ale mieszkam w mieście, w którym świeże ryby nie zawsze są dostępne i jest niewielki wybór. Wykorzystałam więc okazję i kupiłam pierwszy raz rybę Czarniak z rodziny dorszowatych. Ta potrawa lubi dużą ilość oregano :)
Składniki:
- 1 duży por
- 1 seler
- szklanka ryżu
- 50 dkg pieczarek
- 2 filety ryby
- sól, pieprz, kurkuma, oregano, chilli
- oliwa
- cytryna
Sposób przygotowania:
- myjemy pieczarki, duże pieczarki kroimy w ósemki, małe w ćwiartki. Smażymy je na łyżce oliwy, dodajemy soli, pieprzu, chilli,oregano. Pieczarki maja być przyrumienione (bez sosu - ma odparować)
- pory kroimy w talarki
- ryż gotujemy zgodnie z instrukcją w osolonej wodzie z 1 płaską łyżeczką kurkumy
- seler obieramy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy na 2 łyżkach oliwy przez 3 minuty, następnie dusimy do miękkości, doprawiamy solą , pieprzem, oregano.
- ryby myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy solą, pieprzem,cytryną ; następnie smażymy na oleju
- na patelnię lub naczynie ceramiczne układamy warstwy:
- ryż
- por pokrojony
- pieczarki zmieszane z selerem
- ryby
- przykrywamy naczynie ceramiczne folią aluminiową lub patelnię pokrywką. Pieczemy lub dusimy ok. 20 minut.
apetycznie wygląda...dziękuję za przepis,napewno zrobię
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Por i ryba od dawna stanowią dla mnie połączenie idealne, dlatego na Twoją zapiekankę spoglądam łakomym okiem.
OdpowiedzUsuń