Przyprawy w kuchniach świata


W sklepach ze zdrową i importowaną żywnością, oraz w przepisach potraw wielu kuchni spotykam często składniki, zioła, przyprawy, o których nie słyszałam i których nigdy nie widziałam. Stosowane w gotowaniu przyprawy nadają charakterystyczny smak kuchni danego regionu, można je odtworzyć tylko dzięki nim. Podczas  wielu podróży nie raz byłam na lokalnych targowiskach, gdzie sprzedawane były przyprawy występujące w danym regionie i stosowane w lokalnej kuchni. W większości miejsc na świecie nigdy nie będę; książki, filmy i gotowanie pozwalają mi przenieść się w najbardziej odległe miejsca świata i chociaż symbolicznie poczuć klimat i specyfikę danego miejsca na Ziemi.
Moje ulubione przyprawy, to tymianek i papryka wędzona, a ostatnio do tej listy muszę dopisać czubricę zieloną (mieszanka cząbru, czosnku, cebuli i natki pietruszki), którą dodaję do warzyw, ryb, sosów.


Jakie przyprawy, oraz składniki nadają smak w jakiej kuchni?  

  • kuchnia włoska: iść laurowy, rozmaryn, orzechy pini, cebula, czosnek, sól, bazylia, oregano, tymianek, cząber, chili, anchois, bazylia, ziarna kopru, majeranek, natka pietruszki,  papryka.
  • kuchnia chińska (5 smaków):  koper włoski, pieprz czarny, cynamon, goździki, sól, kmin rzymski
  • kuchnia chińska, pozostałe: sezam, imbir, chilli, zielona cebula, czosnek, sos sojowy, olej sezamowy 
  • kuchnia indyjska: kardamon, liście kaffir, kurkuma, cynamon, anyż, pieprzchilli, curry, kolendra, kmin, czosnek, korzeń imbiru, kozieradka, mięta, gorczyca, sezam, papryka, szafran, goździki.
  • kuchnia werdyjska (garam masala): kmin rzymski, kolendra, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, goździki,  kardamon,  cynamon, chili, liść laurowy.
  • kuchnia arabska (kebab): sól, papryka słodka, kolendra, kmin rzymski, chili, kurkuma, czosnek, cebula, cynamon, gorczyca, koper włoski, pieprz czarny, goździki, imbir, kminek, gałka muszkatołowa, kardanom
  • kuchnia grecka: cynamon, sól, czosnek, cebula, pieprz czarny, oregano, tymianek, mięta, cytryna, gorczyca biała, rozmaryn, chili, koper, gałka  muszkatołowa
  • kuchnia meksykańska: sól, czosnek, kakao, oregano, bazylia, cząber, cebula, tymianek, cukier, chili, słodka papryka, limonka, wanilia, kmin, 
  • kuchnia hiszpańska: szafran, czosnek, bazylia, kmin, oliwki, cebula, natka pietruszki, papryka, 
  • kuchnia arabska: sól, czosnek, mięta, kolendra, gorczyca, papryka słodka, chili, cukier, kozieradka, rozmaryn, tymianek, oregano, cebula, pieprz czarny, cynamon, kmin, czosnek, kurkuma, imbir, szafran.
  • kuchnia karaibska: papryka, tymianek, ziele angielskie, cynamon, goździki, kolendra, curry, czosnek, limonka, korzeń imbiru,gałka muszkatołowa, cebula, oregano, chilli.
  • prowansalska: oregano,tymianek, pietruszka, rozmaryn
  • kuchnia francuska: liśc laurowy, pieprz czarny, trybula, oregano czosnek, pieprz , majeranek,stragon, tymianek, gałka muszkatołowa, cebula, natka pietruszki, rozmaryn.
  • kuchnia polska: majeranek, ziele angielskie, sól, pieprz, liśc laurowy, pietruszka, koper, czosnek, cebula. 
  • kuchnia tajska:  chili, kolendrą, bazylią, trawa cytrynowa,  liście kaffir, galangal, pieprz.






2 komentarze:

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny